Joe Biden se sastaje s premijerom i kraljem tijekom posjeta Britaniji

Cilj je ojačati odnose

Naboj Hina, 09. srpnja. 2023. @ 08:37

Joe Biden - 2
Joe Biden – 2Foto: EVAN VUCCI/POOL/AFP

Američki predsjednik Joe Biden doputovat će u nedjelju u kratkom posjetu Velikoj Britaniji tijekom kojeg će se sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i razgovarati o klimatskim promjenama s kraljem Karlom uoči samih NATO-a.

Predsjednik Joe Biden će u ponedjeljak posjetiti Downing Street kako bi održao sastanak sa Rishi Sunakomnjihov peti u isto toliko mjeseci i samo mjesec dana nakon što su se u Washingtonu složili oko “Atlantske deklaracije” i zajedničkog rada na naprednim tehnologijama, čistoj energiji i ključnim mineralima.

Bijela kuća priopćila je da je svrha posjeta “dodatno ojačati bliske odnose” između dviju zemalja. Sunakov glasnogovornik rekao je da će njihove razgovore vjerojatno uključivati predstojeći samit NATO– i Ukrajina.

„Dok se suočavamo s novim izazovima bez presedana za našu fizičku i ekonomsku sigurnost, našu savezi važniji nego ikada“, rekao je Sunak u izjavi koju je u subotu objavio njegov ured.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je vodeći europski saveznik u NATO-u, mi smo najvažniji trgovinski, obrambeni i diplomatski partner Sjedinjenih Država i prednjačimo u pružanju pomoć Ukrajini koja im je potrebna za uspjeh na bojnom polju”, rekao je Sunak, koji je studirao na kalifornijskom Sveučilištu Stanford i ima stan u Santa Moniciju.

Sunak je krenuo u popravljanje veze s Bidenom nakon što je odnos zahladio pod njegovim prethodnicima Borisom Johnsonom i Liz Truss zbog njihovog tvrdog stava oko sporazuma s Europskom unijom nakon Brexita i Johnsonove bliže veze s Donaldom Trumpom.

Za Bidena će vrhunac putovanja biti on sam sastanak s kraljem Karlom u dvorcu Windsor zapadno od Londona, gdje je monarhova pokojna majka kraljice Elizabete ugostila Baracka Obamu 2016. i Trumpa 2018.

Joe Biden - 2Joe Biden – 1(Foto: EVAN VUCCI/POOL/AFP)

Predsjednik i kralj trebali bi razgovarati o klimatskim pitanjima, temi o kojoj kralj (74) vodi kampanju io kojoj govori više od pet desetljeća. Kad su se njih dvojica susrela na samitu UN-a o klimu COP26 u Škotskoj prije dvije godine, Biden je pohvalio njegovo vodstvo po tom pitanju, rekavši mu: “Jako vas trebamo“.

“Vrlo ste ljubazni što ste to rekli”, odgovorio mu je.

Nakon sastanka Biden i Sunak putuju u Litvu gdje će se čelnici NATO-a okupirati ključnom summitu. Očekuje se da će Biden potom otputovati u Helsinkiju na sastanak s nordijskim čelnicima.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr