Računalna agroekologija: igranje šahovske partije s prirodom

Baratha Raghavan, izvanredni profesor Sveučilišta Južne Kalifornije Viterbi, pionir je “računalne agroekologije”, novog pristupa održivoj poljoprivredi koji koristi računalne alate za dizajniranje raznolikih, optimalnih poljoprivrednih ekosustava. Poljoprivreda se promatra kroz nešto što Raghavan naziva prostor stanjakoncept koji obuhvaća sve moguće konfiguracije sustava kao što je farma, omogućujući poljoprivrednicima i istraživačima da istražuju, simuliraju i pronađu optimalne kombinacije različitih faktora poput odabira usjeva, vrste tla, vremenskih uvjeta, navodnjavanja i kontrole štetočina te tako uz pomoć računalnih znanosti planiraju što će , gdje, kada i koliko uzgajati.

Koncept najbolje je objasniti šahovskom pločom s kvadratima različitih boja i nizom mogućih rasporeda 📷 PNAS
Koncept je najbolje objasniti šahovskom pločom s kvadratima različitih boja i nizom mogućih rasporeda PNAS

Optimalna konfiguracija

Raghavan je informatičar koji u slobodno vrijeme rijetko uzgaja voće iu svom dvorištu njeguje više od 150 različitih jestivih biljaka. Već deset godina spaja tehnologiju i poljoprivrednu ekspertizu i razvija znanstveni pristup proizvodnji hrane bez pesticida dobivenih iz fosilnih goriva. Svoj pristup objasnio je u studiju koji objavljuje PNAS Nexus.

informatičar Barath Raghavan promišlja i mijenja tradicionalne poljoprivredne prakse 📷 Noe Montes
informatičar Barath Raghavan preispituje i mijenja tradicionalne poljoprivredne prakse Nešto Montes

Koncept je najbolje objasniti šahovskom pločom s kvadratima različitih boja i nizom mogućih rasporeda tih blokova. Na isti način, poljoprivredni sustav može se sastojati od svih mogućih varijabli koje sustav može prihvatiti. Poljoprivrednicima omogućuje istraživanje različitih dostupnih putova i strategiju kombiniranja različitih varijabli za određivanje optimalne konfiguracije za povećanje prinosa, poboljšanje održivosti i otkrivanje potpuno novih kombinacija usjeva koji dobro rastu zajedno.

Analitika i strojno učenje

Ovaj okvir omogućuje analitiku i strojno učenje koje bi istraživačima moglo omogućiti analizu uzoraka prinosa usjeva i sadržaja vlage u tlu ili simulaciju uzgoja različitih vrsta usjeva zajedno kako bi se potaknula biološka raznolikost.

Poljoprivredni sustav može se sastojati od svih mogućih varijabli koje sustav može prihvatiti 📷 PNAS
Poljoprivredni sustav može se sastojati od svih mogućih varijabli koje sustav može prihvatiti PNAS

Omogućuje tehnološki osviještenim poljoprivrednicima da “odigraju partiju šaha s prirodom”. Tako su, primjerice, farmeri južne Kalifornije otkrili da visokokvalitetna kava može rasti u izobilju između stabala avokade. Kombinacija usjeva koja dobro funkcionira zajedno ovisi o lokaciji i tu im pomaže Raghavanov koncept.

Raghavanov koncept računalne agroekologije 📷 PNAS
Raghavanov koncept računalne agroekologije PNAS

“Vi povlačite poteze na šahovskoj ploči, koja je vaša zemlja, a priroda povlači svoje. Štetočine će pojesti jedan usjev; poplava oštetiti drugi. Računalni okvir vam omogućuje da istražite sve različite načine na koje možete igrati ovu partiju šaha s prirodom kako biste se osmislili najbolji i za vašu zemlju, bez višegodišnjeg eksperimentiranja”, objašnjava Raghavan.

Linkovi preporučujem

📢 POKLON!

Redmi 12

Kupnjom ovog pametnog telefona na poklon dobivaš Redmi Buds 4 Lite!

189,99 € 1.431,48 kn gdje je

Ronis preporuka

Doživite zvuk na višoj razini.

FOKALNA ARIJA 948 Prvobitni orah

3-sistemski bass-reflex, samostojeći zvučnici, Frekvencijski raspon (+/- 3dB): 37Hz – 28kHz, Osjetljivost (2.83V / 1m): 92.5dB, Preporučena snaga pojačala: 40 – 350W

2.699,00 € 20.335,62 kn 3.598,00 € Akcija

Moćan zvuk, ikonički dizajn.

MARSHALL Woburn BT II

Bluetooth 5.0 i aptX, RCA ili 3,5 mm ulaz, frekvencijski raspon 30-20 000 Hz, Dva visokotonca od 1″ i dva subwoofera od 5,25″ zasebno se napajaju pojačalima klase D ukupne snage 110 vata.

429,00 € 3.232,30 kn 497,58 € Akcija

Tvoj zvuk- bilo gdje, bilo kada.

BLUESOUND HUB crni

Bluesound HUB vam omogućuje da pretvorite bilo koji staromodni glazbeni player u izvor audio streaminga visoke rezolucije. HUB je bežični audio adapter i mrežno pretpojačalo. Zgodan alat za ljubitelje glazbe za prijenos zvuka na mrežu – iz bilo kojeg izvora.

299,00 € 2.252,82 kn 358,00 € Akcija

Iskusi glazbu bez ograničenja.

URBANISTA Tokyo True Wireless Dark Clown

Urbanista Tokyo prave bežične slušalice donose vam istinsko uživanje u glazbi i pravu bežičnu slobodu. Ergonomski dizajn, autonomija baterije 3 sata, kutija za punjenje slušalica do 3 puta, tako da baterije traju do 12 sati ukupno.

85,00 € 640,43 kn 125,95 € Akcija

Središte svake dobre zabave.

JBL Boombox 3 crni (Bluetooth, IP67)

Novodizajnirani prijenosni zvuk pruža dublji bas od svojih prethodnika i ima intenzivnu jasnoću i još snažniji zvuk nego prije. Uz 24 sata reprodukcije, JBL Original Pro Sound može potaknuti svaku zabavu od izlaska do zalaska sunca.

569,00 € 4.287,13 kn gdje je

Doživite savršenstvo surround zvuka.

SONOS ERA 300 (Bluetooth, Wi-Fi)

Sa šest optimalno postavljenih prednjih, bočnih i gornjih drajvera koji podržavaju Dolby Atmos Music, revolucionarni akustični dizajn projektira zvuk od zida do zida i poda do stropa, uranjajući vas u svaku dimenziju pjesme.

519,90 € 3.917,19 kn gdje je

Party doživljaj kakav se pamti.

SHARP PS-949

Prijenosni s ugrađenim kotačima i ručkom za nošenje, ponesite svoju glazbu u pokretu! Utor za držač telefona/tableta na vrhu za jednostavan pristup popisu pjesama + punjenje putem USB priključka za punjenje

279,00 € 2.102,13 kn gdje je

Soundbar za savršenu audio atmosferu.

DALI Katch One

10 ugrađenih drajvera, savršeno uparenih sa snažnim 4x 50W pojačalom, ulazi: HDI, 2x optički, analogni, Bluetooth, frekv. raspon (+/-3 dB) [Hz] 46 – 25.000, vršna snaga [dB] 101

749,00 € 5.643,34 kn gdje je

Uroni u impresivan zvuk i čisto zadovoljstvo.

AV receiver MARANTZ NR1510 srebro zlato

Tanak 5.2-kanalni Ultra HD AV receiver s ugrađenom HEOS tehnologijom, snaga 50 W po kanalu (8 ohma), 6 HDMI ulaza s punom podrškom za HDCP 2.3, podrška za Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma, eARC i ALLM, 4K/60 Hz full-rate pass-through, Wi-Fi, podrška za glasovne kontrole i usluge strujanja.

739,00 € 5.568,00 kn gdje je

HIFI zvučnici koji stvaraju glazbenu magiju u svakom trenutku.

Zvučnici REVEL Concerta2 F35

Elegantan samostojeći zvučnik, stražnji bas refleks, preporučena ulazna snaga 30-180W,osjetljivost 90dB, nominalna impedanca 6Ohma, frekvencijski raspon 35-20,000Hz

2.123,00 € 15.995,74 kn gdje je

Uživajte u slušanju vinila bez ograničenja.

Gramofon TEAC TN-3B trešnja

TEAC TN-3B gramofon s gumenim pogonom, 2 brzine. Motor je odvojen od kućišta, pa je utjecaj smanjen. Novost je i S ručka s tzv “knife-edge” ležajem za okomito, kugličnim ležajem za horizontalno kretanje.

555,00 € 4.181,65 kn gdje je

Ponesi snagu glazbe kamo god ideš

Prijenosni i party zvučnici

Doživite robusnu kvalitetu zvuka koja će zasigurno dići sve na noge, bez obzira na vrstu glazbe koju puštate. S našim izborom zvučnika lako je stvoriti savršenu atmosferu zabave!

Pripremi se za vrhunsko audio iskustvo uz našu hifi pojačalu

Marantz, Denon, Yamaha, NAD

Otkrijte cijeli asortiman stereo pojačala i transformirajte svoje iskustvo slušanja.

Više o temiIzvor:Bug.hr