UŽIVO Kaos i uvrede na raspravi o HEP-u: “Piz*o jedna!”, “Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!”

Sjednica Odbor za gospodarstvo je privukla brojne zastupnike opozicije zbog tematike kojom se bavi.

18:46Anka Mrak-Taritaš pitala je Barbarića: “Vi ste rekli da imate uobičajene hodograme, kao funkcionirate prema skupštini društva? Zadnji dopis je bio u travnju, iza njega nije išao niti jedan dopis prema Ministarstvu?”

“HEP prema odredbi komunicira sa skupštinom. Neslužbeno komuniciramo i telefonski i na sastancima. Ja uopće ne vidim svrhu tog pitanja. Normalno je da se društva u ingerenciji Ministarstva barem dva puta tjedno čuju”, odgovorio joj je Barbarić.

18:35 sati“Vi ste do strane Filipovića detektirani kao glavni krivac za ovu situaciju. Gledajući vas gledam mrtvacačovjeka kojem su odbrojani dani jer ste od čelnog čovjeka detektirani kao odgovorni”, rekao je Nikola Grmoja Frani Barbarićučelniku HEP-a.

“Samo ste vi čuli da me ministar optužio, a ja sam ovako živ, nisam mrtvac pa povucite to”, odgovorio je Barbarić.

18:30 sati Ministar Filipović je Davoru Dretaru iz Domovinskog pokreta kazao da Domovinski pokret radi sve protiv domovine. Ovaj mu je žestoko odgovorio: “Piz*o jedna!”, poručio je zastupnik Dretar ministru Filipoviću. Za to je dobio tri opomene i više nema pravo na riječ. “Bili ste mi draži kao Dreletronic”, odgovorio mu je Filipović.

“Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!”, kazao je Daniel Spajić.

18:19 “Je li HEP radio nešto suprotno vašem znanju i zašto onda Uprava nije smijenjena ako je tako”, upitala je Dalija Orešković.

“Da mislim da sam za nešto odgovoran, ne bih danas ovdje stajao i odgovarao nego bih se pokupio istog trenutka. Da sam imao kakvu informaciju da će se plin prodavati ovako, reagirao bih onako kako sam reagirao kad sam dobio tu informaciju”, odgovorio je Filipović.

18:10 “Ministar je ovdje kazao da nije na vrijeme izmijenio uredbu iako je znao da HEP nema gdje s viškovima. Prvo je tvrdio da nije imao informacije, a sada tvrdi da je htio izmijeniti uredbu kada bi znao da je HEP plin koristio za svoje potrebe”, rekla je Sandra Benčić. “To je glupo izvrtanje teze”, odgovorio joj je Filipović. Tušek ju je opomenuo.

17:49 sati Rasprava je krenula u krivom smjerunismo u kafiću”, upozorila je Mrak-Taritaš i zatražila pauzu u raspravi. Prije toga, nekoliko saborskih zastupnika oporbe je repliciralo i pozvalo na povrede Poslovnika pa je ušlo u raspravu s Tušekom.

“Teško vrijeđate i mene i hrvatsku javnost pokušavajući me ušutkati. Ministar je potvrdio da je dozvolio kršenje uredbe i da ne čita izvješće HEP-a i da nema pojma o poslovanju HEP-a”, poručila je Mirela Ahmetović Tušeku. Filipović je odgovorio kako to nije točno.

17:32 “Je li HEP kupovao plin i od drugih opskrbljivača? Jesu li Barbarićevi dopisi išli Plenkoviću? Kažete da vam je bilo u redu da Barbarić najavljuje da će koristiti višak plina za vlastitu proizvodnju HEP-a, čudi me kršenje vlastite uredbe jer prema njoj oni taj plin nisu smjeli koristiti za proizvodnju struje, a pored toga su imali obvezu zbog petogodišnjeg ugovora za uvoz struje”, rekla je Ahmetović. Iz reda HDZ-a su se napali zbog LNG-a. terminala.

“Više puta sam govorio u Saboru o kupovini energenata HEP-a. Ja se kao glavna skupština HEP-a ne bavim trgovanjem, zato su tu uprave društva. Uprava HEP-a prema uredbi nije smjela ići u prodaju. Međutim, informirali su me da će koristiti plin za vlastite potrebe ako im ja ne kažem drugačije, da jesu, to bi ušlo u izmjene uredbe”, odgovorio joj je Filipović.

17:28 “Porez u Hrvatskoj plaćaju građani koji zarađuju 500-600 eura, a iz toga se plaća plin. Isti se u bescjenje prodavao Plenkovićevom tajkunu Vujnovcu kako bi on zarađivao. U Austriji na moguću zlouporabu čija je vlada pala u nekoliko dana. Vujnovcu je vlada pak pogodovala u slučaju Petrokemije, au slučaju preuzimanja dalekovoda vlada štiti Vujnovca koji krši nekoliko zakona. Ovo je razgradnja države”, rekla je Karolina Vidović Krišto. “Sramotno je kako vodite sjednicu, količinom želite ugasiti sadržaj”, prozvala je predsjednica Odbora Žarka Tušek.

“Molio bih vas da ne idete s tim etiketama na račun premijera Plenkovića, da on ima svog tajkuna ili da je pogodovao, to nije korektno. Odbacujem bilo kakvu tezu o pogodovanju“, rekao je Filipović. Tušek je u par navrata upozorio Vidović Krišto na način govora i da se drži teme, a onda joj je uzeo pravo na daljnji govor.

17:15 Nino Raspudić pitao je ministar kada je trebalo ukinuti uredbu da HEP kupuje sam plin od Ine i je li višak umjetno bio stvoren, s obzirom na informaciju da postoji slobodno skladište u Mađarskoj.

“Mislim da se trebao biti poništen kada je popunjen skladišta u Okolu, ako već nije služio za vlastitu potrošnju kako sam obaviješten. Imamo uredbu iz EU koja skladište mora biti zapunjeno na 93 posto. Mislim da nije problem razgovarati s drugima i moglo se pogledati ima li drugog kapaciteta”, rekao je Filipović.

16:56 Sandra Benčić je pitala Filipovića li ga je Barbarić obavijestio o viškovima i smanjenju cijena koje će uslijediti.

Ministar joj je odgovorio da je od HEP-a dobio obavijest kako će plin koristiti za vlastitu potrošnju, proizvodnju struje i prodaju. “Mislio sam da će HEP koristiti plin za sebe, ako im ne kažem drugačije. Da će doći do ovoga – da će plin ostati u cijevima i formirati se ovakve cijene – nitko me nikada nije obavijestio”, dodao je.

16:52 Nikola Grmoja pitao je Filipovića zašto se išlo s povećanjem cijena u vrijeme kad su trendovi bili suprotni i cijena je padala. Filipović mu je odgovorio da je HERA odlučila promijeniti metodologiju.

“Da je stara metodologija ostala na snazi, svi hrvatski građani bi plaćali cijenu veću za 156 posto. Gledali su formiranje cijene u budućnosti i to je bila cijena za građane”, dodao je i istaknuo da su ostali pri najnižoj cijeni. Cijena plina bila je ograničena u prosincu, dodaje, i tada je potražnja za ovim energentom smanjena.

16:50 sati Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pitao je podsjeća li ova afera na neke druge priče koje su se dogodile. Ministar Filipović mu je odgovorio da je moguće, kad se nešto radi, dođe do pogrešaka.

Hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj. Ina prodaje HEP-u plin, 120.000 kućanstava, hrvatske škole i bolnice imale su plin zbog dobre odluke Vlade”, rekao je Filipović.

16:20 Željko Vrban Iz HERA-e poručuju da je uloga agencije u nadzoru cjelokupnog tržišta, a ne pojedinog subjekta. “U tom kontekstu prikupljamo izvješća, radimo analizu cjelovitog funkcioniranja tržištane na razini pojedinog subjekta”, istaknuo je.

“Promjena potrošačke potrošnje je normalna stvar, ima visinu. Plinacro radi bilanciranje preko HROTE platforme. HERA gleda kako tržište funkcionira. Uočene su niske cijene, Kretale su se od 0,44 eura, ovisno o potražnji”, rekao je Vrban dodavši da su se krajem prošle godine cijene kretale oko eura. “To pratimo i pokušavamo pronaći racionalnost u tim cijenama”, dodao je.

„Na tržištu viškova uobičajene su velike volatilnosti u cijenama. Promjena potrošnje najčešće dolazi zbog promjene temperature. Početkom šestog mjeseca pojavljuju se nelogičnosti jer su bili viškovi plina i trgovci su se pozicionirali”, rekao je Vrban.

16:16 Boris Abramović, ravnatelj HROTE-a kazao je da postoje temeljni akti koji uređuju pozicije svih odgovornih sudionika. “Operator tržišta ne prodaje niti kupuje plin. Na uspostavljanju tržišne platforme, digitalizirani sustav koji predstavlja prijevod svih zakonskih akata kojima se tržišnim sudionicima omogućuje obavljanje svojih aktivnosti. HROTE ne prodaje nešto što nije njegovo“, rekao je i dodao da je za robu odgovoran prodavatelj, u ovom slučaju HEP i Ina.

Upozorio je Arara koji je rekao kako Plinacro ne trguje, što nije točno, kako je istaknuo. “Vi ste subjekt koji trguje, mi smo svojevrsna burza koja omogućuje obavljanje trgovinskih transakcija”, objasnio je Abramović. “Pokušava se ispod žita provući tezu da je HROTE prodavao. Ma HROTE ne prodaje, pružio je svojevrsnu uslugu burze”, istaknuo je.

Kaže da je HROTE uvidio da trend popunjenosti skladišta prati trend pada cijena. “Mi smo reagirali i dali tu informaciju. Iz govora Barbarića, jasno je kao dan da su i drugi imali informacije o trendovima. Ako su znali u HROTE-u i Plinacrou, znali su iu HERA-i”, navodi i dodaje da su iz Plinacroa dobili informaciju da je stvar riješena.

“Siguran sam da je za trendove povećanja znao HROTE, morao je znati Plinacro i sigurno je znao, Plinacro odgovorno radi posao, a isto tako i HERA na temelju izvješća koja je dobila. HROTE je bio tu na rubu komunikacijskog kanala. Neformalni razgovori kolega iz HROTE-a i Plinacroa upućivali su da je stvar riješena, to vam iskreno tvrdi”, kazao je.

“Mjesec se bližio kraju, 29. upozoravamo ministra Filipovića jer nitko ništa nije činio. To je bio povod jer se nešto moralo učiniti. Nakon toga slijedi ekspresna reakcija, Vlada u roku od dva dana donosi odluku o izmjeni”, rekao je Abramović.

16:04 sati Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Ivica Arar kazao je da su sve aktivnosti te tvrtke regulirane propisima EU-a i Hrvatske. Navodi da su u transportnom sustavu zaduženi za uravoteženje, no ne vide se imena ponuditelja. Naglasio je da Plinacro ne vrši trgovačke transakcijeveć pruža uslugu transporta plina korisnicima transportnog sustava.

Niska prodajna ili kupovna cijena rezultat je odnosa ponude i potražnje, ni u kojem slučaju ne smije biti ograničen jer bi to rezultiralo poremećajem cijena na tržištu plina”, rekao je.

“Koristimo i pozitivnu i negativnu energiju uravnoteženja. Obračun za aktivnu energiju uravnoteženja utvrđuje HROTE. Obračun naknade za dnevno odstupanje, bez obzira je li Plinacro poduzimao aktivnosti uravnoteženja, provodi HROTE”, navodi se.

Kazao je da voditeljima poduzeća dvaput tijekom dana dostavljaju podatke o protokolima plina te da na mrežnim stranicama objavljuju podatke o odstupanjima.

“Stvarne fizičke viškove plina, kao ni manjkove, nitko ne bi htio preuzeti”, istaknuo je Arar. “Zapunjenost skladišta dovodi do izuzetno niskih cijena, spomenut ću Dansku koja ima predviđenu negativnu cijenuodnosno – plaćaju nekome da preuzmu viši plin, ako do njega dođe”, rekao je Arar, objašnjavajući kako funkcionira balansiranje cijena.

15:45 Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je kako je ta tvrtka u svakoj krizi pokazala da ima razumijevanja prema građanima. “Ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u. Znamo što u kriznim okolnostima znači zaštititi građane”, istaknuo je.

Podsjetio je na poslovanje HEP-a tijekom krize s koronom i energetske krize povezane s ratom u Ukrajini te da se cijene nisu povećavale. “Kao ključna hrvatska energetska tvrtka, plinsko skladište u Okolima popunili smo u planiranom roku prema odluci Vlade i Državnog križnog štaba za plin, čime je kriza spriječena”, rekao je Barbarić i podsjetio na krizu u kojoj se našla zagrebačka plinara.

“Uredbom je propisano kako je Ina dužna cijel i proizvedeni plin prodati HEP-u po cijeni od 47 eura. Uredbom je propisano da je plin preuzet od Ine HEP dužan isporučivati ​​jasno propisanih kupaca”, navodi.

“Tako je omogućen nastavak opskrbe za 120 tisuća kućanstava kojima su se isticali ugovori o opskrbi plinom. Tada je regulirana cijena bila 41 euro pet puta niža od redovne cijene. Ta je odluka donesena retroaktivno, a veći dio listopada HEP nije imao informacije o količini plina koju treba isporučiti i cijenama isporuke”, rekao je.

“Kada se te cijene usporede s cijenama plina na TTF b urzi na dan stupanja uredbe, može se izračunati da su korisnici plina, građani i ustanove, u konačnici platili 370 milijuna eura manje za plin”, dodao je Barbarić.

“5. lipnja svi kapaciteti su bili napunjeni”, dodao je govoreći o popunjenosti plinom. “Bez obzira na to što HEP nema utjecaja na prodaju viškova plina, moramo ipak nešto reći. Budimo realni, ovo nije rijedak događaj na energetskim tržištima diljem svijeta. Gubici se ne događaju samo u Hrvatskoj ili samo na plinskom tržištu”, navodi.

“HEP je dobio plin koji mora preuzeti, potražnja je bila mala. To se rješava u propisanom i transparentnom postupku na koji HEP nema utjecaja, ali je to čest događaj u svijetu. Od tog događaja nitko ne bi pravio problem, a kamoli aferu”, istaknuo je.

“HEP redovito izvještava o popunjenosti. Istovremeno smo sami pokušavali pronaći rješenje, razmišljali smo o skladištu u Mađarskoj, ali smo dobili odgovor da oni nemaju kapaciteta jer sve zemlje pune skladišta. Razmatrane su mogućnosti prodaje plina, ali i korištenja plina za vlastite potrebe“, kaže Barbarić.

15:35 sati Ministar Davor Filipović podsjetimo je na početak rata u Ukrajini i energetsku krizu nakon koje su europske zemlje imale zadatak napuniti svoje skladišne ​​kapacitete.

HEP je kod nas preuzeo tu obvezu, a Vlada je financirala. Naši građani plaćaju najjeftiniju cijenu, kao i naftne derivate”, dodao je i podsjetio kako je Vlada mjerama spriječila veći nedostatak plina u Hrvatskoj.

Ističe da hrvatsko gospodarstvo ima drugi najveći gospodarski rast u EU. “To je samo dokaz da je Vlada radila dobro i donijela mjere s kojima naše gospodarstvo neometano funkcionira, a građani ne ostanu bez plina”, dodao je.

“Što se tiče dopisa koje navode mediji, u dopisu od 21. siječnja ove godine HEP traži dodatna sredstva kako bi Ini plaćali plin. Radi se o siječnju, postoji višak plina, Vlada osigurava sredstva HEP-u kojem se daje dionički zajam”, rekao je Filipović.

“Vlada je HEP-u dala dopuštenje da se zaduži za 1,24 milijarde eura kako bi izdržao cijelu ovu krizu. Mi smo stali iza HEP-a financijski i kroz potporu dugu“, kaže on.

“13. veljače dobivam dopis prema kojem HEP traži od ministarstva produljenje korištenja skladišnog prostora. Podzemno skladište Ine ima takva pravila da, ako se ne traži produljenje, sve što je u skladištu odlazi na aukciju”, dodaje Filipović i ističe da nitko od aktera nije htio puniti sporno skladište dok se nije stabilizirala kriza.

“27. ožujka dobivam dopis od HEP-a o viškovima plina. Zapunjavamo skladište u situaciji velike krize. Što bi se dogodilo da u nekom trenutku nismo imali plina? Nismo mogli reći kako nećemo plin. U dopisu su tablice s viškovima i manjkovima, no nigdje se ne govori da će plin otići u cijevi”, navodi.

„Šaljem dopis povjerenici EK-a da dajemo 400 milijuna eura HEP-u tako da može neometano funkcionirati. Od HEP-a sam 4. travnja dobio dopis da će viši plin iskoristiti za vlastite potrebe – proizvodnju električne energije ili ga prodati”, rekao je.

“Meni je njihov prijedlog bio logičan. Nakon toga, ne dobivam nikakvu obavijest da će se raditi nešto drugačije. Oni su skladište zatvorili 5. lipnja. Nakon toga ne dobivam više nikakve dopise od HEP-a”, kazao je Filipović.

“29. lipnja dobivam dopis od HROTE-a koji mi javlja da se viši plin HEP-a ostavlja u sustavu i prodaje ga po cijenama koje su spominjane u medijima. 30. lipnja obavještavam o tome ministra Butkovića”, navodi.

Kako je rekao, naknadno je dobio dopis prema kojemu višak plina ide u prodajuo čemu je izvijestio premijera Andreja Plenkovića te se sljedeći tjedan ukinula uredba po kojoj HEP preuzima plin od Ine.

“Nitko mene ni premijera nije obavijestio da plin ide u sustav ovakve prodaje, čim smo za to doznali – promptno smo reagirali”, zaključio je Filipović.

15:10 Arsen Bauk (SDP) upozorio je da se Vlada počela ponašati satirično, a premijera i članove Vlade usporedio je s TNT grupom iz stripa Alan Ford.

15:05 sati Potpredsjednik uprave Anka Mrak-Taritaš (GLAS) u uvodu je reklama da je tematska zatražena prije tjedan dana zbog kupnje plina. “Tema nije što je sve Vlada napravila tijekom rata u Ukrajini ili tijekom korone. Da je plin problem, o tome nije bilo dvojbe”, navela je.

“Kao što u Hrvatskoj uvijek biva, tako je i sad. Sve što krene dobro, tako ne završi. Zvonimir Troskot upozorio je da HEP kupuje plin po 47 eura, a prodaje po jedan cent”, dodala je i istaknula kako se radi o novcima hrvatskih građana. Osvrnula se i na štrajk u pravosuđu za što resorni ministar tvrdi da novca nema, a plin se tako prodaje.

“Na upite o plinu dobili smo odgovore za koje je bolje da ih nismo dobili. Neke bi poslove bolje obavila umjetna inteligencija”, rekla je Mrak-Taritaš. “Ključne odgovore nismo dobili“, istaknula je.

“Situacija će se rasvijetliti”

Situacija s HEP-ovom prodajom Viškova plina do kraja će se rasvijetliti i ako treba, donijet će se neke odluke, poručio je premijer Andrej Plenkovićkoji je ustvrdio kako čija situacija nema nikakvog utjecaja na građane.

“Mi ćemo do kraja na temelju izvješća koja su nam dostavila Plinacro, HERA, HROTE i HEP analizirati stanje, održat će se i saborska rasprava gdje će biti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipovićpredsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te čelni ljudi Plinacroa, HERA-e i HROTE-a”, najavio je Plenković na sjednici Vlade.

Možda će nakon sjednice postati jasnije dvije kontradiktorne informacije: HEP, naime, tvrdi da je upozorio Vladu i Ministarstvo da se stvaraju viškovi, dok je druga, doduše neslužbena, da je Ministarstvo dobilo informaciju od HEP-a da se viškovi koriste za proizvodnju električne energije. prodajem po tržišnoj cijeni.

Dnevnik Nove TV doznao je da je HEP, osim što je poslao dopise Ministarstvu, održao i sastanak križnog stožera na kojem je član Uprave HEP-a Petar Sprčić upozorio i prije ostalih na sastanku na taj problem, ministar mu je odgovorio da to nije tema .

Izgubili 10 milijuna eura

Informacija prema kojoj HEP tek u lipnju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr