Butković nakon sjednice vrha HDZ-a: “Nikakve namjere nije bilo da se nekome pogoduje”

Šire Predsjedništvo HDZ-a održalo je sjednicu u središnjici stranke. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da su raspravljali o niz tema.

Najvažnija tema je plin o kojem je u tijeku sjednica Odbora”, rekao je.

“Mi danas nismo raspravljali o ni o kakvim smjenama niti o političkoj odgovornosti jer se to još uvijek analizira i odluke će se pričekati”, kazao je Butković.

“To je kompleksna tema i složen sustav, nije bilo nikakve namjere da se nekome pogoduje. Meni je ministar rekao 30. lipnjaposlije i premijeru i odmah smo donijeli uredbu na Vladi”, dodao je.

“Nije bilo pogodovanja”

navodi kako “nije bilo pogodovanja” i da nisu imali saznanja o tome što se događa u poslovanju s plinom. “Bez obzira je li do 10 ili 2 milijuna, šteta je nastala”, navodi Butković.

“Ne možemo gledati samo tih 10 dana u lipnju. Imamo rapidan plan kad se viškovi plina prodaju po izuzetno niskim cijenama, zašto je do toga došlo? Kako je došlo do toga da je to jedan cent? Za to treba puno iskustva, da bi se do toga došlo”, kazao je.

Navodi da Plinacro evidentira viškove i prijavljuje HROTE-u te potom viškove prodaje na dražbi prema postupku HROTE-a.

“Vrlo je to sve skupa složeno, i meni koji sam se prvi put s tim sreo. To treba vremena da se sve skupa dobro posloži“, dodao je Butković.

“Odgovornost nekoga bit će sigurno utvrđena”, istaknuo je.

Na pitanje smatra li se odgovornim Filipovića ili Barbarića, odgovara da će sve biti poznato kad priča dođe kraju. Nije htio predvidjeti kad bi se to moglo dogoditi.

“Vi želite smjenu i odgovornost danas, toga danas nema. Hoće li biti sutra ili drugi tjedan – o tom potom”, navodi Butković.

O plaćama djelatnika u štrajku

“Razgovarali smo i drugim temama. Sutra će Sabor glasovati o novim zakonima. Pripremili smo se za ljetne aktivnosti”, rekao je.

„Donijeli smo odluku da se štrajk više neće plaćati neću biti toleriran taj dio. Pozivam sindikate na razgovor, ministar Malenica je otvoren za to. Od 1. siječnja dolazi do povećanja plaća svima, prema dogovoru sa sindikatima pa bi po novom obračunu i koeficijentima došlo do novog povećanja”, kazao je Butković i dodao kako misli da je ta ponuda dobra.

Navodi da, ako je postignut dogovor s predstavnicima sindikata, dalje ne može ići jer će biti poremećen cijeli lanac.

“Vlada je i išla u dogovore sa sindikatima da se te plaće povećaju, oni su sad primili i regres mislim da je to razuman prijedlog i pozivam ih da sjedimo i nađemo rješenje”, dodao je

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr