FOTO/VIDEO Četiri osobe lakše ozlijeđene u velikom požaru u Dalmaciji: Izgorjele kuće, automobili, brodice…

  • U mjestu Gornji Banovci kod Grebašticeje oko 11 sati buknuo požar

  • Na terenu je velik broj vatrogasaca i zračnih snaga

  • Četiri osobe su lakše ozlijeđene

  • Na teren je stigao i ministar Božinović

Tijek događaja pratite u nastavku:

19:49 satiZbog požara je zatvoren sav promet na Jadranskoj magistrali od Žaborića do Bile kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja.

19:42 Vatrogasci su prilikom gašenja požara kod Grebašnice uočili dronove koji su ometali rad protupožarnih zrakoplova.

Zbog toga su podsjetili da je tijekom gašenja iz zraka zabranjena uporaba dronova jer se time ugrožava sigurnost letjelica koje ih zbog dima sigurno ne bi primijetile.

19:21Požar koji je u četvrtak iza 11 sati buknuo na području Grebaštice kod Šibenika širi se prema Primoštenu, a zahvaćena su mjesta Bilo i Kalina, rekao je zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe. Volimir Milošević.

Stambeni objekti na tom području još nisu ugroženi, ali vatra prijeti kampu u Bilom, rekao je Milošević, dodavši da požar još nije pod kontrolom, ali je situacija u samoj Grebaštici nešto bolja nego prije, kada je vatra bila između kuća. . Prema prvim procjenama vatra je dosad zahvatila površinu od oko 600 hektara.

19:21 Požar još aktivan, dosad je u požaru nagorjelo nekoliko kuća, izgorjeli su automobili, a stanovnici tamošnjeg područja su i dalje bez električne energije dok je i promet tim dijelom Jadranske magistrale u prekidu. Požar gase zemaljske snage, njih oko 160 vatrogasaca iz cijele Šibensko – kninske županije, uz pomoć su pozvane i na terenu su pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te kanaderi i air traktori.

19:17Reporterka Sanja Jurišić uživo se u Dnevniku Nove TV javila iz Grebaštice, gdje je razgovarala s pripadnikom DVD-a Josipom Bačelićem.

“Kad je to jutros u brdu krenulo, mislili smo da neće biti ništa, ali jugo je bilo prejako i sve se dogodilo u 15-20 minuta. Branili smo kuće gore, prema brdu. Na kraju nismo znali da je sve prebacilo dolje. Užas , katastrofa teška”, rekao je.

“Nije se to moglo zaustaviti. Cijelo brdo Jelinjak je u roku od 20 minuta izgorjelo do Primoštena. Mislilo smo da će ići gore, a mene zove prijatelj da mi gori kuća. Ja kažem: ‘Kako može gorjeti kuću? Nema teorije.’ Ja sam došao i vidio da gori sve”, dodao je.

Bačelić je tijekom razgovora napomenuo da se vjetar smirio, zbog čega bi sada situacija trebala ići na bolje.

“Svi smo u pripravnosti i to je to”, zaključio je.

18:18Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će požarište, odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice, priopćio je MUP.

Dolazak Božinovića očekuje se oko 19:30 satikad će dati izjavu za javnost ispred DVD-a Grebaštica.

18:10Darko Dukićglavni županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je da su četiri osobe ozlijeđene u požaru.

“Iamo tri vatrogasca koja su se nagutala dima, koji su medicinski obrađeni, ali su i pušteni i dalje rade na terenu. Jedna je civilna osoba ozlijeđena, a najbitnije je da nema teže stradalih osoba u požaru“, rekao je.

“Vidjet ćemo štetu koja je nastala u samom požaru tijekom sljedećih dana. Gorjela su krovišta kuća, jednostavno u takvoj situaciji, vrlo su nepovoljni vremenski uvjeti i dosta je jako orkansko jugo. Mogu reći da se na ovom dijelu ispred požara doslovce po 300 metara nije stalo, to je vrućina ogromna, dajemo sve od sebe i nadamo se da će sve to dobro završiti”, dodao je.

17:46 satiTrenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, četiri Canadaira i tri Air Tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Vatrogasci apeliraju na građane da ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.

Vatra ugrožava mjesto Kalina

17:30 satiNovinar Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan je u mjestu Bilo razgovarao s Volimirom Miloševićemzapovjednikom JVP Šibenik.

“Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila kroz more i između kuća u mjestu Donji Banovci”, rekao je.

“Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak. To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci raspoređeni su na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti. Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer”, dodao je.

17:14Novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Grebaštici je razgovarala s mještaninom Blaž Svirčić.

„Izgledalo je kao da je poliven benzinom. To se nije moglo kontrolirati. To je došlo odjednom i nije bilo pomoći. Kanaderi tu nisu mogli ni doći tako da to nisu ni gasili. Rekli su nam kakva je situacija i svatko je sam morao donijeti odluku hoće li ići ili ostati. Situacija je bila takva da nisam mogao zaključiti što napraviti”, ispričao je.

“Meni je kuća ostala, a donji dio, sve do kuće, je izgorjelo. Sve što je uhvatilo plamen je gotovo. Važno je da je glava ostala, imam gdje spavati, a za ostalo ćemo vidjeti”, dodao je Svirčić.

Za sve one koji nemaju gdje spavati, Šibenik je osigurao smještaj u Sportskoj dvorani Baldekingdje se očekuje više desetaka ljudi.

17:08 satiMještani Grebaštice od jutra se bore s požarom. Što im je sve vatra progutala, možete pogledati u videu ispod.

17:06 sati Ministar Božinović obići će ugroženo područje, javlja Dnevnik Nove TV.

16:40 sati Ljudi iz nekih sela kod Grebaštice su evakuirani, a vatra ozbiljno prijeti i kućama u Šparadićima, javlja ŠibenikIN.

16:18 U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila.

“Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Ondje su angažirani vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te pet Canadaira.

15:10Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice s te su lokacije prijevoza vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, zatim autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj.

“Stožer civilne zaštite spreman je i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu”, kazao je Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika. Šibenik In.

14:38Tomislav Bačelićpredsjednika Mjesnog odbora Grebaštica Gornja, rekao je da je fronta požara dosta široka.

“Vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

“Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove”, kazao je Bačelić i dodao da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.

Jak vjetar otežava gašenje

14:06 Zbog toga širenja požara očekuje se polijetanje još zračnih snaga, a na požarište su upućeni i splitski vatrogasci.Trenutačno u gašenju sudjeluje 79 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik, tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

13:45 sati “Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima, zbog čega su dvije obitelji iz sigurnosnih razloga evakuirane. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

13:30 satiZbog požara na području mjesta Grebaštica, radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav je promet zatvorena državna cesta D-8 (Jadranska magistrala) od mjesta Žaborić prema Primoštenu.
Promet će u smjeru Splita biti preusmjeren na cestu D-58, izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

13:15Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševićapožar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokaliziran.

“Imamo objekte koji su neposredno ugroženi i tamo su angažirani vatrogasci. Nestalo je struje. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale, a sve prilazne ceste su zatvorene”, rekao je Milošević Hini.

13:00 satiPožar se širi dosta brzo nošen jakim udarima juga. Na terenu je trenutno 30 vatrogasaca”, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Dalmaciju Danas.

“Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju”, kazao je očevidac za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana područje Zatona i Rasline zahvatio je golemi požar.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr