Grci zbog vrućine zatvorili Akropolu, meteorolozi predviđaju da će Haron srušiti temperaturni rekord od 48 stupnjeva

neviđena temperatura

Naboj Hina, 14. srpnja. 2023. @ 21:54

Grčka je tijekom najveće dnevne žege u petak zatvorila Akropolu s ciljem zaštite turista u trenutku dok je ovogodišnji toplinski val hara južnom Europom.

Europska svemirska agencija (ESA), čiji sateliti prate temperaturu kopna i mora, upozorila je da Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska suočavaju s ekstremnim uvjetima.

Temperatura bi sjedeći tjedan mogla srušiti dosadašnji europski rekord od 48.8 stupnjeva Celzija, zabilježenih na Siciliji u kolovozu 2021. godine.

Talijanski meteorolozi prozvali su posljednju fazu europskog toplotnog vala “Haron” – prema lađaru iz grčke mitologije koji prevozi mrtve duše. Ta faza dolazi nakon ovotjedne faze “Kerber”, prozvane prema troglavom psu čuvaru podzemlja.

Svijet je prošlog tjedna zabilježio svoj najtopliji dan ikadjer znanstvenici krive kombinaciju dugotrajnog globalnog zatopljenja uzrokovanog stakleničkim plinovima s kratkotrajnim utjecajem El Niñe, uobičajenog vremenskog fenomena koji se formira u Pacifiku.

Više od 100 milijuna Amerikanaca također se suočilo s višednevnom sparinom.

U mnogim mjestima na jugozapadu SAD-a, gdje su uobičajena vruća ljeta, za iduće dane predviđaju se rekordne ekstremne temperature.

Grad Phoenix u Arizoni već je 15 dana zaredom imao temperaturu koja je prelazila 43.3 stupnja Celzijusadok su mobilne klinike primale beskućnike s opeklinama trećeg stupnja i teškom dehidracijom.

Učinak ekstremnih ljetnih žega dospio je u fokus zbog ovog tjedna objavljene studije prema kojoj se procjenjuje da je diljem Europe prošle godine od ljetnih sparina umrlo čak 61.000 tisuća ljudi.

U Ateni, u kojoj se temperature kreću iznad 40 stupnjeva Celzijusa, vlasti su od 12 do pet poslijepodne zatvorile od Akropoledom hrama Partenon koji svake godine posjeti milijun turista.

Mnoštvo ljudi već je po vrućini stvorilo duge redove kako bi vidjeli znamenitost, mnogi sa šeširima na glavi i rashlađivali se, drugi s bocama vode i kišobranima. Brdo je mjesto gdje vladaju opasne vrućine, pogotovo zbog nadmorske visine i nedostatka hladnoće.

Grčko ministarstvo civilne zaštite istodobno je upozorilo na rizik od šumskih požara u pet područja i savjetovao ljudima da izbjegavaju paljenje korova zbog straha od izazivanja požara.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr