Klimatski aktivisti blokirali promet, neki se zalijepili za cestu

u nekoliko gradova

Naboj Hina, 14. srpnja. 2023. @ 22:32

Ilustracija
IlustracijaFotografija: Afp

Klimatski aktivisti Last Generation izazvali su u petak blokade ulica na ključnim lokacijama u nekoliko njemačkih gradova kako bi prosvjedovali i zahtijevali više akcija državnih čelnika u borbi protiv klimatskih promjena.

U gradovima kao što su Berlin, Leipzig, Dresden i Braunschweig, prosvjednici su se zalijepili za ceste. Neki su nosili maske s likom njemačke kancelarke Olaf Scholzaministra prometa Volkera Wissinga i ministra gospodarstva Robert Habeck te su držali transparente s natpisom “Kršimo zakon”.

Grupa je objasnila da prosvjed skreće pozornost na vladino “kršenje zakona o zaštiti klime“.

To se odnosi na njemački Zakon o klimatskim mjerama, koji postavlja pravno obvezujući cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2045. godine i smanjenja emisije ugljika. Prosvjedi su planirani u 26 gradova diljem Njemačke, rekla je skupina.

“Savezna vlada krši zakon i vodi naše društvo u kolaps”, rekla je glasnogovornica skupine Carla Rochel. Naša je demokratska dužnost da se tome odupremo mirnim putem.

Skupina Last Generation zagovara Skupštinu građana koja treba razviti mjere za postupno ukidanje korištenja fosilnih goriva u Njemačkoj do 2030. Njeni neposredni zahtjevi su ograničenje brzine od 100 kilometara na sat na njemačkim autocestama i trajna cijena od 9 eura za karte za autobuse i vlakove.

Neki od provokativnijih prosvjeda ove skupine, poput spuštanja užetom s mostova na autocesti i bacanja hrane na sliku Claudea Moneta, izazvali su raspravu posljednjih mjeseci. Mnogi vodeći političari, uključujući kancelara Scholza, oštro su osudili njihove postupke.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr