HEP na plinu gubi milijun eura, ali bogato nagrađuje: Pogledajte koliko su novca podijelili zaposlenicima

Uranio Božić

Naboj mama K, 14. srpnja. 2023. @ 22:52

HEP je početkom lipnja, otprilike mjesec dana prije izbijanja afere s plinom, potpisao sporazum kojim su povećana materijalna prava više od 10.000 radnika.

Iako ga potresa afera zbog prodaje plina po jeftinoj cijeni i šteti od najmanje 10 milijuna eura, čini se da HEP-u novca ne nedostaje. Naime, tvrtka je postigla dogovor kojim će se radnicimapovećati materijalna prava. Radnika ima više od 10.000.

Sporazumom o povećanju materijalnih prava radnika HEP-a, koji je potpisan 2. lipnja,regres će iznositi 663,62 eura umjesto 331,81 eura, a isplatit će se u dva jednaka dijela. Prvi će biti isplaćen u lipnju s plaćom za svibanj, a drugi u srpnju s plaćom za kolovoz.

Radnici HEP-a će tako dobiti i nagradu povodom dana HEP-a u iznosu od 497,71 eura, što je povećanje za 165,9 eura. Isti iznos (479,71) radnici će dobiti i za Božić. Uz to, povećao se i iznos predviđen za dar za dijete koji je sada 137,73, a prije je bio 79,63 eura.

Zgrada HEP-aSporazum o povećanju materijalnih prava radnika HEP-a(Foto: DNEVNIK.hr)

Povećala se i paušalna naknada za podmirivanje troškova prehrane koja je iznosila 55,21 eura te je sada na 66,37 eura. Povećale su se i uplate poslodavca u treći mirovinski stupanj. Inicijalna uplata sada iznosi 60 eura poticajnih sredstava na 50 posto radnika uplaćenog doprinosa.

Sve se to događa otprilike u isto vrijeme u kojem je HEP zbog Vladine uredbe plin morao prodavati po znatno nižoj cijeni one za koju ga je kupio, zbog čega je akumulirao gubitak od najmanje 10 milijuna eura. HEP je na to upozorio Vladuali je uredba ukinuta tek nakon što je na nju upozorio zastupnika Mosta Zvonimir Troskot.

Opora zbog afere traži ostavke odgovornih, ali ako je suditi po analiza reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešićato se neće dogoditi, barem ne što se tiče najviše razine.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr