Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: “Stvarno ne znam što bih rekla na to”

Skuplje u sezoni

Naboj DNEVNIK.hr, 15. srpnja. 2023. @ 22:06

Požele li maslac svi će ga turisti plaćati znatno skuplje nego bilo gdje u Europi jer Hrvati 250 grama maslaca plaćaju gotovo kao Europljani kilogram. U usporedbi s 2021. godinom, cijena mu je porasla za gotovo 60 posto. Na džepu se osjete i cijene kruha i sira. Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec sve je istražila.

Pakiranje od 250 grama maslaca po cijeni i do četiri eura, ovisno o trgovini.

“Stvarno ne znam šta bi rekla za to, to je toliko katastrofalno, da ne mogu kraj s krajem. Jednostavno, ne znam kako”, požalila se Snježana.

Ljudi se snalaze, pa tako i Franjo. Čovjek je prisiljen uzeti to što ima, naprosto jer drugo nije jeftinije”, objasnio je.

Jeftinije je u Europi – i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cijena – prosjek za Hrvatsku je sedam eura i 26 centi. U Europi je taj broj manji za dva i pol eura. Kilogram se u prosjeku plaća četiri eura i 66 centi.

Cijene maslaca i pšeniceCijene maslaca i pšenice – 2(Foto: DNEVNIK.hr)

Kod nas se maslac proizvodi manje, pa se više plaća, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny. Uvoz je također skup, a cijene još više rastu kada dođu turisti.

„Kad krene turistička sezona onda maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslac. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje”, rekao je.

Zato smo pšenice proizveli više nego dovoljno, a kruh je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a kruh u prosjeku euro i 40. Gdje je logika?

“Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnog brašna, a kakvih mi u Hrvatskoj nema”, objasnio je Novnotny.

Jer se kod nas, objašnjava analitičar, najvećim dijelom pšenice proizvodi stočne hranea naši ljudi više vole peći za koju treba uvoziti sirovinu.

“Ljudi bi trebali manje jesti”, našalila se Vera i nastavila – “Mi si ne možemo pomoći, jel tako? Ne možemo reći ‘čujte, dajte snizite cijene’. Ne možemo evo, morate se prilagoditi”.

Prilagodba bi mogla krenuti od onih koji siju pšenicu – umjesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski kruh koji nije iz uvoza.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr