Maturanti upisuju fakultete: Doznajte nakon kojih je najlakše pronaći posao, ali i koji su najtraženiji

U niskom startu

Naboj DNEVNIK.hr, 15. srpnja. 2023. @ 22:07

Maturanti u niskom startu čekaju upise na fakultete, točnije, oni koji su uspjeli upasti. U vrhu najpoželjnijih su FER i medicina. Gužva je na još nekoliko studija, reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica provjerila je koje će najbrže do posla.

Niki i Patriku pao je kamen sa srca. Upali su na željene fakultete. Patrik na medicinu, Nika na ekonomiju.

„Baš je olakšanje, bio je jako veliki stresali evo napokon je gotovo i sad idemo dalje na fakultet”, rekla je Nika.

Ako se gleda prvi izbor, u top tri najpoželjnija fakulteta ove godine su FER, zagrebačka Ekonomija i Medicinski fakultet u Zagrebu. Za upisati medicinu – uz maturu – trebalo je položiti prijamni. Čak pola maturanata – njih 56%, nije prošlo prag na tom ispitu. Ipak, kvota je popunjena.

„Već dugo vremena svi svjedočimo da su samo petice, lov na petice, a to nije pravo mjerilo znanja što pokazuje i matura i prijemni ispiti na fakultetima. Mi to znamo od početka i zato medicina godinama ima prijemni ispit i ne odustajemo”, poručila je Jasna Lovrić,profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kad se u obzir uzme kvota i interes, najveći pritisak je na izvanredni studij sestrinstva. Za jedno mjesto konkurira čak pet kandidata. Prima ih se 20. Slijede studiji fizioterapije, logopedije, psihologije i na petom mjestu ponovno studij sestrinstva, ali u Osijeku. Mladi sve više gledaju i što će im omogućiti siguran posao, donosi reporterka Dnevnika Nove TVSanja Vištica.

“Studijski programi iz područja zdravstva, tu su i logopedija i psihologija. To su svakako studijski programi koji omogućuju brzo zapošljavanje”, istaknuo je. jagor Drvodelićpomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A s čim se najbrže dođe do posla? Evo što kažu u Zavodu za zapošljavanje.

“Medicina, farmacija, računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, matematika i fizika nastavni smjer te rehabilitacija i logopedija”, naveo je Dražan Dodig iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na pitanje novinarke u kojem roku oni nađu posao odgovorili su: “Pa vjerujem jako brzo jer su to sve vrlo tražena zanimanja.”

Za razliku od komparativne književnosti ili recimo – filozofije i politologije. Tko se ne uspije sad upisati, može na jesenskom roku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr