Djelatnici u pravosuđu ne odustaju, nastavlja se najdugovječniji štrajk: “Tek smo se sad zalaufale”

Nakon ponedjeljka, iu utorak su djelatnici u pravosuđu na poslu, drugi je dan neplaćenog jer su u štrajku. Ne odustaju.

“Još mi ne pada na pamet, ni u ludilu – pa tek je drugi dan, tek smo se sad zalaufale”, rekla je upisničarka. Silvija iz zagrebačkog Općinskog suda.

Sindikalna povjerenica Općinskog suda u Zagrebu Marija Paun objasnila je da će se ljudi izjasniti da štrajkaju osam sati.“Mi smo već sedam tjedana u štrajku i sad da nam netko nagovori da pišemo da nismo”, objasnila je.

I oni, kao i suci, dobili su naredbu predsjednika Vrhovnog suda – popis nužnih poslova koje moraju obavljati. Zato je kod Radovana Dobronića bio i sindikat.

“To je dosta suženo, ti poslovi se tiču ​​možda nekih hitnih istražnih radnji kaznenog dijela procesa. Istrage, privođenja, obiteljsko nasilje, odluke o izdvajanju djeteta iz obitelji – znači maloljetnici, to su nužni poslovi”, rekla je predsjednica sindikata Iva Šušković.

Naredba s Vrhovnog suda

A sada se i službeno zna što je nužno, i što se mora raditi za vrijeme štrajka u pravosuđu.

S adrese Vrhovnog suda poslan je popis. Radi se uglavnom o spisima gdje je okrivljenik u istražnom zatvoru, slučajevi vezani uz maloljetnike i djecu.

Na popisu su i slučajevi iz obiteljske domene. Posla će biti i za zemljišno-knjižne odjele – bez obzira na štrajk: morat će se zaprimati i upisivati ​​podneske, hipoteke i ostalo gdje su građani vezani rokovima za upis.

Dobronić proziva Vladu, Plenković ne popušta…

Dobronić je u ponedjeljak prozvao Vladu: “Kao što je ovo navodno slučajno slanje interventnih policijskih dužnosnika, dodatno je na neki način razjarila sudske službenike

Kao i štrajk. Dobroniću predsjednik Vlade uzvraća da politizira i laže.

„Predsjednik Vrhovnog suda dopušta sebi diskvalifikaciju izvršne vlasti ja zapravo politički napad na Vladu što nije normalno niti uobičajeno”, dodao je premijer Andrej Plenković koji ponovno spominje rast plaća službenicima.

“Dok je u našem mandatu ona rasla ili za oko 64 posto, dok je na nekim mjestima položajima rasla čak za 70 posto”, objasnio je.

Silvija odgovara pokazujući svoje platne liste. “Ovo je lista, 2016. godine – u eurima to znači 459, 67 eura. Da, plaća je porasla, to je činjenica, ovo je sad moja plaća 665 eura plus promjenjivi dodatak”, napomenula je pokazujući se na platne liste.

Na uvjete štrajka osuđeni su suci, u Dubrovniku su ostali i bez interneta.

Sudac Vlaho Boškovićglasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku objasnio je da u petak i ponedjeljak čija zgrada Općinskog suda nije imala internet i ništa nisu mogli raditi – jer sve ide preko e-knjiga.

Na najvećem Općinskom, onom u Zagrebu, traju radovi, nema klime.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr