Hoće li zbog ruske blokade pokupiti hrvatski kruh? “Čeka se, provjerava…”

Lančana reakcija

Naboj DNEVNIK.hr, 18. srpnja. 2023. @ 23:20

Hoće li zbog ruske blokade pšenice pokupiti i hrvatski kruh? Sve je istražila reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Cijena pšenice već je skočila na burzi u Chicagu, europski zasad miruju, dok je otkupna cijena u Hrvatskoj među najnižima. Dnevnik Nove TV istražio je hoće li zbog ruske blokade pokupiti i hrvatski kruh.

Poskupljenje pšenice spasilo bi hrvatske poljoprivrednike koji su žetvu završili u minusu. “Čekamo, provjeravamo i zapravo se nadamo da će te cijene ići gore, jer ovo što je u Hrvatskoj neodrživo”, kaže. Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. Promjene očekuju i mlinsko-pekarsku industriju.

“Vrijeme će pokazati što će biti s ovim blokadama, vjerujemo da će se neke oscilacije u rastu sigurno dogoditi”, kaže. Nada Barišićdirektorica Žitozajednice.

Kad raste cijena žita, poskupljuje i kruh. Jedan kilogram danas stoji jedan euro i 20 centi. Do granice izdrživosti malo je ostalo. Neki poručuju da je granica za kruh 10 kuna.Poskupljenja se zasad ne očekuju.

“Mi se tome ne nadamo, za sada, cijene pšenice su sada na nižim razinama nego su to bile lani, vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, možda će se nešto i po pitanju crnomorskih luka i dogoditi”, kaže Barišić.

Cijena brašna i kruha skočila je lani, kada je pšenica dosegla 300 eura po toni. U međuvremenu je pala na 160 eura, no pekarski proizvodi nisu pojeftinili. “Da pšenica poskupi 50 posto u odnosu na ovu cijenu, nema apsolutno nikakvog razloga da bilo što u lancu poskupi, ni kruha ni peciva, ni brašno, apsolutno ništa”, rekao je Brlošić.

Poremećaja na tržištu ima još. Žetva pšenice u Slavoniji je završila, ali razloga za slavlje nema. U odnosu na prošlu godinu, prinose se manji između 40 i 50 posto. Europska unija imat će najlošiju žetvu u posljednjih 15 godina. Ipak, bit će viškova, jer ono što iz Ukrajine brodovima ne ode u treću zemlju, vlakovima stiže u Europu.

“Ono što zapravo možemo očekivati ​​je da će taj porast kopnenim putevima pšenice biti i veći, što može u konačnici značiti lošiju situaciju za naše tržište”, kaže Barišić. Vrijeme nesigurnosti tako se i dalje se nastavlja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr