VIDEO/FOTO Snažno nevrijeme poharalo dijelove zemlje: Olujni vjetar dizao krovove i čupao stabla

Iz Ravnateljstva civilne zaštite upozorili su da su u utorak poslijepodne da su na zagrebačkom i karlovačkom području mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom te jakim i olujnim vjetrom. “Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu izazvati veliku štetu“, istaknuli su. U večernjim satima predviđanja su se i ostvarila – Hrvatska je zahvatila jaku oluju, koja je stigao iz pravca Slovenije i Austrije.

Olujno nevrijeme izazvalo je prekid napajanja električnom energijom na širem području Karlovačke županijethe HEP radi na otklanjanju problemaizvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je više dojava građana zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo karlovačko područje. Pozivi su se, kažu u Ravnateljstvu CZ, odnosili na srušena stabla na cesti (Brajakovo Brdo, Donji Nikšić, Grad Karlovac) i srušene stupove od struje (Pravutina, Gornje Gnojnice, Kamanje i Donji Bukovac Zakanjski), a na području Gradca došlo je do oštećenja žica na telefonskom stupu.

Od zagrebačkih vatrogasaca doznajemo da su imali intervencije, ponajviše zbog pada stabala na prometnice. Intervencije su primjerice bile u Parku mladenaca u Sigetu, u Rapskoj ulici, Savskoj ulici, kao iu Aleji Bologne.

Munje u Hrvatskoj, ilustracija - 2Metroalarm u Hrvatskoj(Foto: DHMZ)

Naša čitateljica nam se javila rekavši da joj se “doslovno zgrada tresla koliko je grmilo”.

Na Hršak Bregu, kraj Krapinskih Toplica, zapalio se stup električne energije.

Dignut krov zgrade

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više dojava građana vezanih uz olujno nevrijeme koje je oko 20 sati zahvatilo varaždinsko područje. Nevrijeme je uzrokovalo pad drveća i električnih stupova, a područje uz granicu sa Slovenijom zahvatila je slaba tuča.

Nevrijeme je zahvatilo zagrebačko i samoborsko područje. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je deseci izvješća o padu grana i drveća na cesti, au Samoboru je uslijed jakog vjetra dignut krov zgrade.

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom koja je intenzivno padala desetak minuta zahvatilo je u večernjim satima i područje Međimurske županije. Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je dojave o srušenom stablu na prometnicu, dok dojava o štetama nema.

Županijski centar 112 Krapina primio je nekoliko dojava zbog olujnog vjetra i jake kiše koja je zahvatila područje Krapinsko – zagorske županije. Zaprimljeno je sedam dojava o srušenim stablima na prometnice i vodove električne energije, au Klanjcu i Humu na Sutli je olujni vjetar dignuo krovove s obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je nekoliko dojava o posljedicama nevremena, radilo se o padu stabala na prometnici i na telefonskom vodu oštećenom stupu dalekovoda (u kvaru je 10kV dalekovod Podgarić). Na terenu su pripadnici JVP Bjelovar, HEP Elektre Križ i djelatnici Poduzeća za ceste Bjelovar. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Dobro je znati

Iz Ravnateljstva su naveli i neke upute za postupanje u slučaju grmljavinskog nevremena.

📌Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom u večernjim satima zahvatilo područje više županije 👉 https://t.co/npNcdChQTr pic.twitter.com/KtzeyzkcgL

— Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH (@RavnateljstvoCZ) 18. srpnja 2023

Za pripremu učinite:
• ukloniti trula – suha stabla i grane koje bi mogle prouzročiti ozljeđivanje ili štetu tijekom oluje,
• ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što grmljavina prestane.

Munje u Hrvatskoj, ilustracija - 2Nevrijeme u Varaždinu(Foto: DNEVNIK.hr)

Kada nevrijeme pogodi vaše područje držite se
sljedećih preporuka
:
• odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru,
• uđite u kuću, zgradu ili automobil,
• osigurajte manje vanjske objekte (šupe i sl.),
• zatvoriti prozore i vanjska vrata i po mogućnosti ih dodatno osigurati
• izbjegavajte tuširanje i kupanje (vodovodne instalacije i uređaji dobri su vodiči struje),
• žične telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi, bežični uređaji su sigurni za korištenje, odspojite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnice, isključite klima uređaje.

Izbjegavajte sljedeće:
• sklanjanje pod visoke izolirane
stabala na otvorenom području,
• vrhove brjegova, otvorena polja – prostore, plaže i kupanje u vodi.
• sklanjanje u izoliranim manjim objektima, kao što su šupe, na otvorenom prostoru (gdje u blizini nema viših objekata),
• sve metalno – traktore i druge radne strojeve, motore, bicikle i drugo,

Tijekom grmljavinskog nevremena

Ako se nalazite:
• U šumi: sklonite se u nižim dijelovima šume ispod grmlja ili nižih stabala
• na otvorenom prostoru: sklonite se u niža područja, kao što su klanci, gudure ili doline
• u vodi: odmah izađite na kopno i pronađite sklonište bilo gdje i osjećate da vam kosa strši uvis (indikacija da prijeti udar groma) – čunite nisko na tlo na petama, minimalizirajte kontakt s tlom. Stavite ruke preko ušiju i glavu između koljena. Nemojte leći na tlo.

Ako vam je potrebna pomoć, što prije nazovite 112 ili 194.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr