Danima se ne može u sustavu za uputnice i recepte: “Na rubu smo izdržljivosti”

građani su bijesni

Naboj DNEVNIK.hr, 19. srpnja. 2023. @ 20:35

Sustav za uputnice i recepte i dalje ne funkcionira. Građani, liječnici i ljekarnici ljutiti, a HZZO situaciju smiruje – od četvrtka bi trebalo sve raditi.

Već tjedan dana centralni informatički sustav HZZO-a ne radi. Dobiti uputnicu za liječnički pregled ili recept za lijek je lutrija.

Vesna Lukanović morala je ići po pisani recept. “Moram, jer sustav ne funkcionira, a ne mogu bez lijekova”, kaže. “Bilo je zaustavljanja, ali meni je uspjelo proći taj dan. Inače, svaki im drugi dan nešto šteka”, kaže Mirjana. Na udaru su prvi liječnici obiteljske medicine. Doživljavaju ovo kao – kolaps sustava. Ne prolaze ni doznake za ortopedska pomagala, uputnice za fizikalne terapije, nalozi za kućnu njegu…

“Palimo, gasimo, čekamo da proradimo CEZIH, palimo neke backup verzije. Radimo na staroj verziji da ispisujemo recepte i uputnice i laboratorijske uputnice, ali taj nalaz sada ne možete vratiti. Proces rada je poremećen, ograničen, na rubu smo izdržljivosti”, kaže.Vesna Potočki Rukavinaliječnica obiteljske medicine.

Sve je počelo nakon sigurnosne nadogradnje programa za sigurno povezivanje vanjskih korisnika CEZIH-a. S istim se bore iu ljekarnama. Željka Čekomagistar farmacije kaže kako su dobili najavu da se radi nadogradnja. “Malo je funkcioniralo, ali onda je pao sustav. Da li su nam podaci da se probamo spojiti na druge načine, i sad je nama kako kad. Građani su naravno ljuti i nezadovoljni jer ne mogu raditi terapije”, kaže. Iz HZZO-a se ispričavaju i smiruju situaciju – u četvrtak bi sve trebalo normalno raditi.

Jelena Curaćpomoćnica ravnatelja za informatiku HZZO-a napominje kako se u sustavu pristupa kroz određeni sigurnosni sloj.

“U tom softveru došlo je do problema iako se radi o jednoj ozbiljnoj svjetskoj tvrtki. Vjerujem da će se u četvrtak tijekom dana svi moći spojiti”. Čim se sustav spoji sve poslane uputnice i recepti bit će automatski realizirani i vidljivi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr