Prijeti novo grmljavinsko nevrijeme: Izdana upozorenja za skoro cijelu Hrvatsku, evo gdje bi moglo udariti

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/MP

Snažno nevrijeme i jučer je pogodilo velike dijelove Hrvatske, a ovaj put najgore je bio na zapadnoj obali Istre, u Poreču i Novigradu gdje je u svega 15 minuta nastala golema šteta.

Nevrijeme je zahvatilo i Zagreb, a iako slabijeg intenziteta od onoga u srijedu, vjetar je opet dizao krovove i rušio stabla.

Oluja je protutnjala i Vukovarsko-srijemskom te dijelovima Osječko-baranjske županije. Padala je gusta kiša i puhao jak vjetar, a neki stanovnici ostali su bez električne energije.

Sunčano i nestabilno

U većini krajeva danas barem djelomice sunčano te i dalje nestabilno.

Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponedjeljak i tuču.

U Dalmaciji sunčanije te uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30, na moru većinom od 30 do 35 °C.

Foto: DHMZ/Snimka zaslona

Upozorenja za gotovo cijelu zemlju: Stiže još jedno nevrijeme

I danas je za gotovo cijelu Hrvatsku objavljeno upozorenje, na snazi ​​je narančasti meteoalama za osječku, zagrebačku i gospićku regiju zbog mogućnosti lokalnog grmljavinskog nevremena, jakog vjetra i obilnijih oborina tijekom popodneva i večeri.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja može izazvati veliku štetu i zaštititi se od munje. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, javlja DHMZ.

Za karlovačku, kninsku, riječku regiju izdano je žuto upozorenje zbog mogućih pljuskova s ​​grmljavinom.

Foto: DHMZ/Snimka zaslona

Jaka bura i toplinski val

Upozorenje za mjestimice jaku buru izdano je za zapadnu obalu Istre, Kvarner, Velebitski kanal i sjevernu Dalmaciju, dok opasnost od toplinskog vala prijeti u splitskoj te osobito u dubrovačkoj regiji, gdje bi temperatura mogla doseći i 34 °C.

“Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visoke temperature kod osjetljive populacije, ponajprije starije i muške djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, upozorava DHMZ.

Samo su srednja i južna Dalmacija bez posebnih upozorenja.

(FOTO) Hrvat usred noći snimio rijedak prizor na nebu: ‘Tutnjalo je poput bombe i neprekidno sijevalo 20 minuta’

Autor:Dnevno.hr/MP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr