Deset savjeta za zdrave oči: Ove strategije će vam pomoći da izoštrite svoj vid i smanjite mogući rizik

Snimka zaslona/Youtube

Deset savjeta za zdrave oči: Ove strategije će vam pomoći da izoštrite svoj vid i smanjite mogući rizik

Autor: Zlatko Govedić

Vid je jedno od najvažnijih osjetila koje nam omogućuje da doživimo svijet oko nas. Nažalost, suvremeni način života i povećana izloženost digitalnim uređajima donose izazove za oči.

I drevne su civilizacije bile svjesne važnosti očuvanja zdravlja očiju. Pokazivale su zanimljive i raznolike pristupe brizi o vidu. Iako nisu imali moderne tehnologije i današnje medicinske spoznaje, mnoge su civilizacije razvile svoje metode.

Kako je bilo nekad?

Kako bi izbjegli štetne učinke Sunčevih zraka, drevni Egipćani koristili su različite vrste štitnika za oči. Također su koristili prirodne tvari, poput biljaka i minerala, kako bi liječili očne bolesti. Poznato je da su koristili mast od krokodilske suze kao sredstvo za olakšanje simptoma očnih infekcija.

U staroj Grčkoj i Rimu oftalmologija je bila razvijenija nego u drugim kulturama. Hipokrat, poznat kao “otac medicine”, opisao je neke oftalmološke bolesti i njihovo liječenje. Rimske legije, suočene s izazovima rata i putovanja, koristile su biljna sredstva za ispiranje očiju kako bi spriječile infekciju.

I drevni Kinezi također su imali razvijenu medicinsku tradiciju. Koristili su akupunkturu i biljne pripravke kako bi liječili različite očne bolesti te su prakticirali i vježbe za oči.

Ayurveda, drevni sustav indijske medicine, također se bavio zdravstvenim vidom. Ayurvedski stručnjaci koristili su biljke, masaže i posebne vježbe.

Maje i Asteci, drevni narodi Srednje Amerike, koristili su biljne lijekove i korištenje vode za ispiranje očiju kako bi ublažili simptome infekcija i upale.

Jaka strategija

Srećom, danas postoji mnogo načina na koje možemo sačuvati vid i očuvati zdravlje očiju. Ovo je deset važnih savjeta:

Redoviti oftalmološki pregledi

Ključni su za očuvanje zdravlja očiju. Preporučuje se da odrasli posjete oftalmologa barem jednom godišnje, dok bi djeca trebala imati prvi pregled već u ranom djetinjstvu.

Zaštita od sunca

Uvijek nosite sunčane naočale koje blokiraju 100% štetnih UVA i UVB zraka kako biste zaštitili oči od Sunčevih zraka. Dugotrajna izloženost jakom suncu može povećati rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Pravilno sjedenje ispred ekrana

Ako koristite digitalne uređaje, pobrinite se da držite ekran na sigurnoj udaljenosti od očiju, a položaj zaslona postavite tako da vam ne uzrokuje naprezanje očiju. Preporučena udaljenost je oko 50-70 centimetara od očiju, a ekran treba postaviti ispod razine očiju.

Pauze za oči

Pravilo “20-20-20” može vam pomoći da smanjite naprezanje očiju tijekom dugotrajnog rada na računalu. Svakih 20 minuta pogledajte u nešto udaljeno 20 sekundi, kako biste opustili oči.

Uravnotežena prehrana

Namirnice bogate antioksidansima, poput vitamina A, C i E, te minerala cinka i selena, pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Uključite u prehranu voće, povrće, orašaste plodove, ribu itd.

Prestanak pušenja

Pušenje može povećati rizik od razvoja problema s očima, uključujući kataraktu i makularnu degeneraciju. Ako pušite, razgovarajte sa svojim liječnikom o strategijama za prestanak pušenja.

Zaštita na radu

Ako vaš posao uključuje rad u okruženju sa štetnim česticama, poput prašine ili kemikalija, uvijek koristite zaštitna sredstva kao što su naočale ili maske.

Redovita tjelovježba

Potiče zdravu cirkulaciju krvi, uključujući i cirkulaciju u očima. Briga o cijelom tijelu pozitivno će se odraziti i na vaše oči.

Dovoljno sna

Nedostatak sna može uzrokovati suhe i umorne oči, kao i zamagljen vid. Pokušajte spavati najmanje sedam sati svake noći kako biste odmorili oči.

Ograničenje alkohola i kofeina

Pretjerana konzumacija alkohola i kofeina može uzrokovati dehidraciju, što negativno utječe na oči. Umjesto toga, pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju.

Slijedeći ovih deset savjeta, možete značajno smanjiti rizik od razvoja problema s vidom i očuvati zdravlje očiju. Nemojte ih zanemariti pa će vam vaše oči zahvaljivati ​​cijeli život.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr