''Stiže ubojita oluja''

Sustav ranog upozorenja

Naboj DNEVNIK.hr, 24. srpnja. 2023. @ 06:52

Na požare, poplave i oluje, poput one razorne prošlotjedne, građani su trebali biti upozoreni SMS-om, no nisu. Nadležni kažu da su sada sve posložili. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Olujno nevrijeme, požari, poplave. U slučaju bilo koje ugroze rano upozorenje stići će na vaše mobitele. SMS poruka sadržavat će do 160 znakova.

“U svakom slučaju u prvoj polovici 8. mjeseca sve će biti spremno. Bit će kreiran tekst poruke, opasnost o kojoj se obavještava, kao i područje za koje se šalje donositelj odluke”, pojasnio je koordinator za poslovanje Civilne zaštite.Neven Karas.

Odluku o tome da se građani upozoravaju na opasnost donijet će ovlaštene osobe. Za vremenske nepogode to će biti ravnateljica DHMZ-a, u slučaju terorističke prijetnje glavni ravnatelj policije, au slučaju požara glavni vatrogasni zapovjednik.

“Mi ćemo izvijestiti građane onda kad izbije požar na njihovom području. Odluku o tome na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika donosi glavni vatrogasni zapovjednik. Vrlo je bitno na vrijeme upozoriti građane na nadolazeću opasnost”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik. Slavko Tucaković.

Pravilnikom je propisano da u slučaju opasnosti od vojne opasnosti dojavu šalje Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako se to prije radilo putem sirene, a sada je riječ o prilagodbi novoj kulturi rada.

„Imali ste nekad zvučnouzbunjivanje za zračni napadali s obzirom na to da smo članica NATO-a, članica EU, naravno da imamo dodatnu sigurnost”, rekao je ministar.

Još pod dojmom nevremena od prije neki građani u Zagrebu kažu da će to biti itekako korisno jer sustav vrijedan oko osam milijuna eura za ovu ih oluju nije upozorio.

“Znala bih da nisam vani ili negdje opasno pa bih se ranije sklonila. Ovo me iznenadilo, nisam to očekivala, nisam to pratila”, rekla je. Stela.

Manda s druge strane vjeruje da je dobra ideja, ali: “Kako to kod nas ide, više ne vjerujem ni u što”.

U tijeku je Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva e-savjetovanje i bit će sve do kraja ovog mjeseca pa ako imate kakve svoje ideje, komentare ili prijedloge možete ih napisati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr