Hrvatske državljanke uhićene u Španjolskoj zbog pljačkanja kuća: “Djelovale su uvijek na isti način”

raste broj pljački

Naboj Hina, 24. srpnja. 2023. @ 06:44

Ilustracija
IlustracijaFoto: Getty Images

Španjolska policija je u južnom mjestu Azara, udaljenom 36 kilometara od Valencije, uhitila četiri žene s hrvatskim dokumentima pod optužbom za pljačkanje kuće.

Žene u dobi između 18 i 34 godine otprije su registrirane u policiji zbog sličnih djela, priopćila je španjolska nacionalna policija u nedjelju. Za jednom od njih je sud u sjevernom gradu Oviedu raspisao uhidbeni nalog.

Žene, čija imena nisu objavljena, primijetio je u Alzari policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti. Pratio ih je zbog sumnjivog ponašanja među zgradama u središtu grada sa 46.300 stanovnika, a zatim nazvao policijsku ophodnju.

“Uhićene žene djelovale su uvijek na isti način”, napomenula je policija. “Prvo bi pozvonile na portafon te promatrale prozore i balkone pokušavajući otkriti ima li koga u stanu”, dodala je. Jedna bi stražarila dok bi ostale plastične kartice ili alat obijale brave.

Policajci su prilikom uhićenja pronašli kod žene nekoliko odvijača skrivenih među njihovim stvarima, plastičnu karticu te drugo pogodno oruđe. Provjerom ulaznih vrata u zgradama gdje su zatečene otkrili su tragove obijanja brava. Žene su optužene za dvije provale i još četiri pokušaja.

Policija je u priopćenju pozvala stanovnike Španjolske na oprez jer su ovakve pljačke česte diljem zemlje. Žene s hrvatskim, srpskim, bosanskohercegovačkim i talijanskim dokumentima redovito bivaju uhićene pod sumnjom za krađe gotovine, nakita, parfema i drugih vrijednih predmeta iz kuća i stanova. Ponekad ih muškarci razvoze automobilima na odredišta, a policija takve skupine naziva “putujućim bandama” jer često mijenjaju mjesta po Španjolskoj.

“Uvijek kada izađete iz kuće, makar na nekoliko minuta, zaključajte do kraja vrata. Dođite li kući i primijetite obješenu bravu ili otvorena vrata, ne ulazite i ne dirajte ništa nego odmah nazovite policiju“, navela je policija pozvavši građane da zovu kada god primite sumnjive osobe te da ne puštaju u zgradu nepoznate ljude.

Broj pljački raste ljeti kada se tisuće stanovnika nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih domova.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr