Iz KBC-a Zagreb uvjeravaju da je sve u redu, građanska inicijativa tvrdi suprotno: “U glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos”

Posljedice nevremena

Piše Hina,
01. kolovoza. 2023. @ 15:37

KBC Zagreb
KBC Zagreb
Foto: Goran Mehkek/Cropix

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak rekao je u utorak kako bolnica potpuno u funkciji nakon što je tijekom ponedjeljka došlo do nestanka struje i oštećenja servera.

Nakon što je došlo do nestanka struje i oštećenja severa u ponedjeljak, Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor rekao je da je bolnica potpuno u funkciji. 

“Tijekom jučerašnjeg stradala je, odnosno nešto se dogodilo u trafostanici. Došlo je do nestanka struje, strujnog udara, što je oštetilo naše servere. Sve je popravljeno, sređeno i sve radimo”, odgovorio je Novak na upit Hine.

Pri tome je potvrdio kako je sada sve u funkciji.

“Strujni udar je oštetio servere, što nije mala stvar, ali sve je dovedeno u red. Bolnica je funkcionirala i najnormalnije sve ovo vrijeme”, rekao je Novak.

Upitan kada su problemi riješeni, odgovorio je – prvi puta oko dva ujutro, a zatim se još nešto popravljalo te je tijekom prijepodneva sve dovedeno u red.

Građanska inicijativa – Stop spalionici Rebro upozorila je utorak da je KBC Zagreb potpuno paraliziran jer ne radi bolnički informatički sustav nakon što je u ponedjeljak poslijepodne u dva navrata nestalo struje po nekoliko minuta radi prespajanja trafostanice.

Naveli su kako je obustava struje oko 14 sati zahvatila glavnu državnu bolnicu KBC Zagreb – Rebro, “kada su se svi aparati pogasili, a paralelni sustavi se nisu uspjeli aktivirati.”

“Danas, ni nakon 19 sati od incidenta, i dalje ne radi bolnički informatički sustav. Ne može se printati, obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi, nema rendgena. Situacija je zanimljiva i u operacionom bloku, kako javljaju pacijenti i djelatno osoblje”, istaknuli iz Inicijative te naveli kako liječnici danas pacijente samo gledaju, dok se liste čekanja ponovno gomilaju.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr