Kia u Europi bilježi rekordnu prodaju, svaki treći automobil elektrificiran

Kia je u prvoj polovici 2023. u Europi prodala 304.757 vozila, što je povećanje od 3,8% u odnosu na prošlu godinu. Bitno je naglasiti da je više od trećine tih vozila bilo elektrificirano

Prema najnovijim podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Kia je u prvoj polovici 2023. godine u Europi (gdje se ubrajaju zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo) registrirala 304.757 vozila, što znači da je ostvarila rekordne rezultate za prvo polugodište.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Zabilježena prodaja predstavlja 3,8-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Samo u lipnju Kia je prodala 54.611 vozila, što je 5,4% više nego lanjskoga lipnja. Kijin europski tržišni udio u prvom polugodištu iznosio je 4,6%.

Trećina je elektrificirana

U prvoj polovici ove godine su elektrificirana vozila marke Kia predstavljala su čak 34% (103.656 vozila) njihove prodaje u Europi, što dokazuje da se ovaj brend uspješno etablira kao pružatelj rješenja održive mobilnosti.

Predsjednik Kia Europe Won-Jeong Jeong rekao je: “Nakon rekordnog početka godine Kia je u prvom polugodištu 2023. ostvarila rekordne rezultate. S planiranim početkom prodaje našeg dugo očekivanog modela EV9 u drugoj polovini godine vjerujemo kako će i ovaj novi model i dalje svjedočiti o Kijinoj tehnološkoj snazi i da će ga europski kupci dobro prihvatiti.”

U prvom polugodištu ove godine najprodavniji model Kije bio je sportski terenac Sportage s 82.826 prodanih primjeraka, a slijedili su ga Ceed (uključuje četiri izvedbe karoserije: Ceed, ProCeed, Ceed SW, XCeed) s 68.758 primjeraka te mališan Picanto s 39.133 prodana primjerka.

Više o temi

Izvor:Bug.hr