Napeto pred početak Sinjske alke, Bulj: “Puno bitnije od rukovanja mi je da se riješe problemi grada”

Tino Radanaović slavio je sinoć u Sinju. Upravo on je osvojio baru. “Inače, imam jako dobrog konja…to se isplatilo na kraju“, kaže. U subotu ujutro njemu u čast kosci s Kupresa pokosili su jednu sinjsku livadu. Dobro su se oznojili između kišnih kapi koje su natopile polje. Vinko s Kupresa govori kako “mi već godinama dolazimo…bolje nego u Kupresu vjerujte mi.”

Pokošenom travom mogu se, kažu, nahraniti tri krave i dva konja. “To je jedna lijepa tradicija, da nam dođu tu pomoć”, objašnjava Radanaović. S pjesmom i ozarenih lica brojni gosti pristižu u Sinj. Zabaviti se, ali i pomoliti čudotvornoj Gospi. Ali turistima koji su tu stigli jedna stvar nije jasna. “Ne znam zašto se toliko svinja vrtu na ražnju? Zašto?”, pita se jedan posjetitelj iz Francuske, nesvjestan tradicije.

Poprilične probleme u subotu je stvarala kiša koja je dosta natopila teren i odgodila početak. Napeto je, a u nedjelju se očekuje cijeli državni vrh, dolazi premijer, predsjednik države, ali i predsjednica Mađarske. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič u razgovoru s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljom doznaje hoće li biti problema na političkom polju.

“Grad Sinj je gostoljubiv grad, mi smo dobri domaćini, pozivamo sve da dođu u grad Sinj na 308. Sinjsku alku, gdje ćemo dobiti novog slavodobitnika. U Sinju je živo i očekujem velik broj ljudi u gradu”, govori Bulj.

“Puno bitnije mi je od rukovanja, da se riješe problemi grada Sinja, naravno poglavito to da neki tajkuni imaju za cent po megavat plina, a dok građani grada Sinja i cetinskog kraja, splitskog i omiškog bazena po 700 eura su morali plaćat električnu energiju. O tome bih pričao jer to što se napravilo na tom području je katastrofalno i vrlo bitno je reći da je grad Sinj grad slobodarski. Alku trčimo zbog slobode i da sutra mogu doći u grad Sinj i hrvatski branitelji koji su privedeni…”, nadovezao se.

Odgovara i kako ga ne zanimaju igre predsjednika i premijera, već ga najviše “zanima ovaj ovdje narod koji je zaboravljen i samo ga se sjete u dane alke i onda doviđenja do iduće godine. Zanima me razvoj Sinja, projekti koji nam donose, a nažalost najmanje pričaju o tome. Oni više pričaju o stvarima koje su nama manje bitne. Nama su bitni razvoj grada Sinja, projekt brze ceste, cijena struje…”

Na pitanje može li se i on sam više angažirati oko grada objašnjava da “mi radimo velik broj projekata, nikad više nije bilo projekata koje ćemo kandidirati, koje spremamo u ovome financijskom razdoblju. I nadam se da će svi projekti proći, da neće biti politički zaustavljeni kao što je pokušano za dječji vrtić koji je u Glavicama.”

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr