Izmjerene povijesno visoke razine Drave: Rijeka odsjekla naselje, istok Hrvatske se priprema za vrhunac vala

Borba s poplavom

Piše Hina,
10. kolovoza. 2023. @ 08:02

Poplava u Goldovu
Poplava u Goldovu
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Vrh vodenoga vala prošao je Terezino Polje, a vodostaj kod Botova pao je za metar i pol. Kod Vrbovke je zabilježen povijesno visok vodostaj Drave te je na snazi izvanredno stanje.

Vrh vodenog vala Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i pol i tamo je realna opasnost prošla.

“Nasipi nizvodno od Terezina Polja dovoljno su visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine”, rekao je u četvrtak ujutro Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

“Mislim da je na svim kritičnim mjestima uspostavljena obrana od poplava, stanje treba pozorno pratiti iduća dva-tri dana, no nadamo se da neće biti većih problema”, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

Izvijestio je da je vodostaj Drave kod Botova pao za metar i pol i da je tamo realna opasnost prošla, no da, nakon što se voda potpuno povuče, treba sanirati štete. Novosel je upozorio da je nužan oprez na Dravi nizvodno od Botova.

“Protok rijeke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mjesta na nasipima koje treba pozorno pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da priprijeti prelijevanje, treba rješavati podvire”, naglasio je.

Dravi, nakon što je prošla Terezino Polje, do ušća u Dunav trebaju dva-tri dana, odnosno oko 150 kilometara.

Na snazi izvanredno stanje

Na stranici Virovitičko-podravske županije objavljeno je da Drava kod Vrbovke bilježi povijesno visok vodostaj i da je na snazi izvanredno stanje.

Marijo Klement, načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, rekao je da je rijeka poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja, koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

“Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača”, rekao je Klement.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr