Napustili su nas gosti koji su dolazili i za vrijeme rata: Pronašli su novu ljubav, a evo i zašto

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Autor: Ivana Jurišić

Gdje su nestali češki gosti, pitaju se brojni iznajmljivači na Jadranu. Nakon Domovinskog rata bili su prvi gosti koji su se vratili na Jadran, a o njihovoj ljubavi prema našoj obali oskarovac Jiri Menzel snimio je dva prekrasna filma “Vaše more, naše more” i “Moj Dubrovnik”.

“Proteklih godina imala sam dosta obitelji iz Češke i Poljske u srpnju i kolovozu, ali ove godine sam imala samo dvije. Čak su mi se i oni požalili da smo dosta poskupjeli u odnosu na godinu prije i kako nisu sigurni da će se vratiti sljedeće godine”, govori nam iznajmljivačica Romina iz Zadra.

Čini se da je Jadran Česima i Slovacima sve manje lijep. Naime, podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) govore kako se u dosadašnjem dijelu godine u odnosu na isto razdoblje lani bilježi blagi pad turističkog prometa s tržišta Češke i Slovačke.

Visoka inflacija

Iako je inflacija u tim dvjema zemljama visoka (u Češkoj je u srpnju zabilježen rast cijena na godišnjoj razini od 8,8 posto, a u Slovačkoj 9,7 posto), to nije jedini razlog zašto ovi nama vjerni gosti izbjegavaju Lijepu našu.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Kako piše web portal Schengenvisainfo, mnogi Česi su Hrvatsku zamijenili Poljskom. Razlog su, kako piše portal, visoke cijene na jadranskoj obali, osobito nakon ulaska Hrvatske u eurozonu u siječnju ove godine.

U međuvremenu, češki portal za rezervacije, Slevomat, bilježi porast prodaje ljetovanja u Poljskoj za 50 posto u usporedbi s 2022. godinom. I druge agencije za putovanja bilježe porast rezervacija za ljetovanje u ovoj baltičkoj zemlji. Jedna od njih je i Dovolena.cz koja od siječnja 2023. godine bilježi 158 posto veći interes Čeha za ljetovanje u Poljskoj. Dvostruko veći interes čeških posjetitelja za odmor u Poljskoj zabilježila je i putnička agencija Invia, zadužena za više od 150 čeških i stranih putničkih agencija.

Smještaj i za 30 eura

Predstavnica Invie, Jiřina Ekrt Jirušková, izjavila je za Forbes da Poljska privlači mnoge strane posjetitelje zbog povijesnih spomenika, gradova, prekrasne prirode, mora, jezera i planina.

Osim ljepotom, Poljska privlači i niskim cijenama. Za razliku od Hrvatske gdje je teško naći smještaj na moru ispod 70 eura, u Poljskoj ćete smještaj u hotelskoj sobi ili apartmanu platiti od 35 do 40 eura po noći.

“Većina usluga, bilo da je riječ o smještaju, restoranima ili zabavnim atrakcijama, jeftinija je u Poljskoj nego u Češkoj”, rekla je Jirušková.

Zašto je hrvatski turizam okrenuo leđa ovim gostima? Puno troše, a mi ih ne želimo

Prema zadnjim dostupnim podacima o potrošnji turista u RH iz TOMAS istraživanja provedenog u 2019. godini, poljski turisti su ostvarili dnevnu potrošnju od 93,14 eura, češki turisti 84,49 eura te slovački turisti 74,57 eura. Gosti s navedenih tržišta, posebice Češke, od vanpansionske ponude destinacije najradije konzumiraju outdoor ponudu, izlete, aktivni turizam, itd. Te brojke su sada vjerojatno i veće, jer je od posljednjeg Tomas istraživanja prošlo četiri godine.

Raduju se porastu čeških putnika

I dok Hrvati godinama vrijeđaju češke turiste nazivajući ih paštetarima i slično, u Poljskoj se raduju porastu broja putnika iz Češke.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

“Ne možemo se ograničiti samo na Nijemce ili Skandinavce. Svako novo tržište koje je zainteresirano za našu regiju je dobrodošlo”, izjavio je šef Turističke organizacije Sopota, Bartłomiej Barski.

Da ćemo požaliti što se maćehinski odnosimo prema gostima iz Češke i Slovačke, uvjeren je i ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Gostima iz istočne Europe Hrvatska je postala preskupa i zbog toga oni ne dolaze. Tu ja vidim strateški problem za naš turizam i pitanje je kako ćemo se izvući iz toga”, uvjeren je Novotny.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr