Opasna riba ulovljena na Korčuli: U slučaju uboda treba ići liječniku, nije bezazleno

by | kol 19, 2023 | Vijesti | 0 comments

Foto: Facebook

Autor: Dnevno.hr

Invazija ribe vatrenjače ili ribe lava na Jadran se nastavlja, a sada je prvi put ulovljena u Hrvatskoj. Opasnu ribu je ulovio ribolovac Luka Srzić.

Ispričao je kako je ovu novu vrstu primijetio za vrijeme plovnog ribolova na Korčuli kraj mjesta Račišće na dubini od između 17, 18 metara, na kamenitom dnu.

Prepoznatljivog je izgleda, na gotovo svim perajama ima otrovne bodlje. Luka je odmah znao o kakvoj je ribi riječ. “Znao sam da moram pripazit na bodlje i da ubod nije baš bezazlen”, istaknuo je Srzić, a prenosi Zimo.

Ubod je bolan, treba ići liječniku

U slučaju uboda preporučuje se odlazak liječniku.

“Ubod je jako bolan, i otrov može kod organizama mlađih ili starijih koji su imunološki slabiji, jednostavno zbog bolesti nekakve dodatne ne mogu podnijeti naglu količinu otrova, a ovisno o jačini uboda može doći i do smrtnih slučajeva”, naglasio je Jakov Dulčić sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Opasna i za okoliš, krajnje je agresivna

Osim što je opasna za ljude, izuzetno je opasna i za morske ekosustave. Krajnje je agresivna, brzo se razmnožava i raste, proždire ribe. A problem je što u našem moru, njezinom novom okolišu, nema prirodnog neprijatelja.

“Morat ćemo kontrolirati kroz izlov stanje njezine populacije u Jadranskom moru. Dozvoliti ribolov, izlovljavati što je više moguće i koristiti je u prehrani”, smatra Dulčić.

Invazija opasne ribe u Jadranu, njezin ubod je izuzetno bolan: ‘Ako je vidite odmah nas zovite’

Proširila se diljem Mediterana. Zbog klimatskih promjena, temperature mora i morskih struja stigla je i do Jadrana. Kod nas ju je prvi put snimio podvodni fotograf Damir Zurub prije dvije godine na otoku Visu u Komiži.

Da ne bi ostalo na pustoj priči, prva izlovljena riba lav u Hrvatskoj sada je na putu za Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Autor:Dnevno.hr

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr