Dokaz života u svemiru? Znanstvenici pronašli nešto na dnu oceana: ‘Nije iz Sunčevog sustava’

Foto: Screenshot/Twitter

Autor: I.G.

Sićušni fragmenti meteora koji su se srušili na Zemlju 2014. godine mogli bi konačno otkriti tajne izvanzemaljskih svjetova, tvrdi poznati astrofizičar Avi Loeb. Nakon godina istraživanja, tim znanstvenika predvođen Loebom sa Sveučilišta Harvard napravio je značajan korak prema razjašnjenju misterioznog meteorita koji je srušio u Tihi ocean. Prema izvještaju objavljenom u USA Today, ovo otkriće postavlja temelje za revolucionarne spoznaje o svemirskim artefaktima koji su doslovno palili na Zemlju.

Avi Loeb: 🔅”A more exotic possibility is that this unfamiliar abundance pattern, with uranium being nearly a thousand time more abundant than the standard solar system value, may reflect an extraterrestrial technological origin.”https://t.co/YougqaPkFp pic.twitter.com/iqIRPyVsXC

— Dr.Disclosure89 (@Docneuroeo) August 29, 2023

Ovaj profesor i teoretski astrofizičar sa Sveučilišta Harvard kaže da su on i tim znanstvenika korak bliže donošenju te odluke nakon što su u lipnju uz obalu Papue Nove Gvineje pronašli ostatke meteora. Loeb je u utorak u priopćenju za medije rekao da rana analiza sugerira da su ti mali metalni objekti zapravo međuzvjezdanog podrijetla.

Neobičan prizor u Sunčevu sustavu: Na Neptunu su u kratkom roku nestali baš svi oblaci, evo i zašto

‘Povijesno otkriće’

Nalazi možda još ne daju odgovor na pitanje jesu li metalne sfere umjetnog ili prirodnog podrijetla, ali Loeb inzistira na tome da je tim sada uvjeren da je ono što su pronašli neusporedivo s bilo kojom postojećom legurom u našem Sunčevom sustavu.

“Ovo je povijesno otkriće jer su ljudi po prvi put u rukama imali fragmente velikog objekta koji je stigao na Zemlju iz drugog solarnog sustava”, napisao je Loeb u utorak na Mediumu, gdje je dokumentirao ekspediciju i rezultirajuće studije . “Uspjeh ekspedicije ilustrira vrijednost preuzimanja rizika u znanosti unatoč svim izgledima kao prilike za otkrivanje novih znanja.”

Tim znanstvenika predvođen Loebom se ukrcao na brod pod nazivom Silver Star u lipnju. Ova ekspedicija, financirana s impresivnih 1,5 milijuna dolara od poduzetnika Charlesa Hoskinsona, zaputila se prema obalama Papue Nove Gvineje, sjeverno od mjesta gdje je meteorit IM1 pao u Zemljinu atmosferu 2014. godine. Njihov cilj bio je povratiti sve preostale ostatke ovog izvanrednog meteorita.

Tip je zaronio na 30 metara dubine i dobio jednu od najopakijih bolesti: Jedva je preživio

Vanzemaljski brod?

Podaci s meteora koje su snimili U.S. vladini senzori prošli su nezapaženo pet godina sve dok ga Loeb i Amir Siraj, tada student dodiplomskog studija na Harvardu, nisu pronašli 2019. i objavili svoja otkrića. Međutim, tek nakon tri godine U.S. Svemirsko zapovjedništvo objavilo je u pismu NASA-i iz ožujka 2022. da je objekt došao iz drugog solarnog sustava. Sedam mjeseci kasnije, on i njegov tim bili su 53 milje od obale otoka Manus pročešljavajući više od 100 milja oceanskog dna tragom punim magneta pričvršćenih na vitlo na palubi broda.

To nije bio prvi put da je Loeb teoretizirao da bi međuzvjezdani objekt koji ulazi u naš Sunčev sustav mogao biti izvanzemaljski artefakt. Godine 2017. komet Oumuamua, što na havajskom znači “izviđač” ili “glasnik”, otkriven je kako leti kroz naš Sunčev sustav, zbunjujući znanstvenike svojim čudnim oblikom i putanjom.

No Loeb je tvrdio da je komet — dugačak poput nogometnog igrališta i tanak poput cigare — mogao ubrzati dok se približavao suncu koristeći svoju solarnu snagu kao “lagano jedro”, slično načinu na koji jedro broda hvata vjetar . Budući da nijedan prirodni fenomen ne bi bio sposoban za takvo svemirsko putovanje, Loeb je u biti sugerirao da je Oumuamua mogao biti vanzemaljski svemirski brod.

Studija u ožujku objasnila je neobičnu orbitu kometa kao jednostavan fizički mehanizam za koji se smatralo da je uobičajen među mnogim ledenim kometima: ispuštanje vodika dok se komet zagrijavao na sunčevoj svjetlosti.

Autor:I.G.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr