Procurila fotografija ruskog generala u javnosti koji mjesecima nije bio viđen? Htio da Prigožin odustane od marša

General Armagedon

Piše Hina,
04. rujna. 2023. @ 21:19

Sergej Surovikin i Vladimir Putin
Sergej Surovikin i Vladimir Putin
Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Fotografija na kojoj je navodno ruski general Sergej Surovikin, zvan Armagedon, a koji nije bio viđen u javnosti od kratke i neuspjele pobune ruske plaćeničke skupine Wagner, objavljena je u ponedjeljak na društvenoj mreži.

“General Sergej Surovikin je vani. Živ, zdrav, u svome domu, s obitelji, u Moskvi. Fotografija snimljena danas”, napisala je novinarka Ksenija Sobčak.

Agencija Reuters nije mogla odmah provjeriti autentičnost fotografije koja prikazuje muškarca sa sunčanim naočalama i kapom u šetnji uz ženu nalik generalovoj supruzi Ani.

Više medija izvijestilo je da je Surovikin pao u nemilost u Kremlju nakon neuspjele pobune koju je plaćenička skupina Wagner povela 23. do 24. lipnja te da se istražuje njegovo moguće suučesništvo i da je u kućnom pritvoru.

U vrijeme pobune Surovikin se pojavio u videosnimci bez insignija i činio se napet te je pozvao šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Gen Sergei Surovikin has resurfaced. Ostorozhno Media publishes a pictures of the former aerospace commander together with his wife. The outlet says the picture was taken today in Moscow. Surovikin had not been seen since Prigozhin’s rebellion pic.twitter.com/Irr15CLBQO

— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) September 4, 2023

Državna novinska agencija RIA prenijela je u kolovozu da je Surovikin smijenjen s dužnosti zapovjednika zračnih snaga i da ga privremeno mijenja njegov dotadašnji zamjenik Viktor Afzalov.

Surovikin je stekao nadimak “general Armagedon” tijekom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio.

U listopadu 2022. postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, no u siječnju je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog stožera, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr