Dionice Applea u padu nakon što je Kina službenicima zabranila korištenje IPhonea

Dionice Applea pale su drugi dan zaredom nakon izvješća da je službenicima kineske vlade zabranjeno korištenje iPhonea. Vrijednost tvrtke na burzi je ubrzo nakon ove najave pala za više od 6 posto, što predstavlja oko 200 milijardi dolara u posljednja dva dana.

Ovaj pad ne čudi s obzirom na to da je Kina treće najveće tržište tehnološkog diva, i zaslužna je za 18 posto ukupnog prihoda prošle godine.

Wall Street Journal izvijestio je da je Peking naredio službenicima središnje vladine agencije da ne unose iPhone u ured niti da ih koriste za rad. Sljedeći dan, Bloomberg News je izvijestio da bi zabrana mogla biti nametnuta i radnicima u državnim tvrtkama i agencijama koje podupire vlada.

Za Apple ta izvješća nisu mogla stići u gore vrijeme jer je predstavljanje novog iPhonea 15 zakazano za 12. rujna.

Inače, Apple ima najveću vrijednost na svjetskom tržištu dionica, koja iznosi blizu 2,8 trilijuna dolara.

Osim dionica Applea, pale su dionice i nekih njegovih dobavljača. Primjerice, Qualcomm, najveći svjetski dobavljač čipova za pametne telefone, izgubio je više od 7 posto vrijednosti. Dionice južnokorejskog SK Hynixa pale su oko 4 posto.

Ovim potezom Kine samo se produbljuju napetosti između Washingtona i Pekinga. Ove je godine Washington, zajedno sa svojim saveznicima Japanom i Nizozemskom, ograničio Kini pristup nekim tehnologijama čipova. Kina je naravno uzvratila ograničavanjem izvoza dvaju materijala ključnih za industriju poluvodiča.

Novi fond

Prije koji dan, Peking je najavio kako priprema novi investicijski fond od 40 milijardi dolara za poticanje svoje industrije proizvodnje čipova. Prošli tjedan, tijekom posjeta američke ministrice trgovine Gine Raimondo Pekingu, kineski tehnološki div Huawei neočekivano je predstavio svoj pametni telefon Mate 60 Pro, koji sadrži novi 5G Kirin 9000s procesor, koji je za Huawei razvio najveći kineski ugovorni proizvođač čipova SMIC. Analitičar TechInsightsa Dan Hutcheson rekao je da to

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr