Smrt se širi ranjenim Marokom: Broj poginulih raste, spasioci kopaju ruševine golim rukama

Foto: Guliver Image, AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Autor: Dnevno.hr

Broj žrtava razornog potresa koji je u petak navečer pogodio Maroko i dalje raste. Prema najnovijim podacim ministarstva unutarnjih poslova poginulo je 2012 ljudi. Broj ozlijeđenih porastao je na 2059, uključujući 1404 osobe koje su u kritičnom stanju.

Magnituda ovog stravičnog potresa iznosila je 6,8 stupnjeva te se radi o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu.

‘Skoro nas je ubilo’ Javili se Hrvati iz razrušenog Marakeša, broj poginulih prešao 2000

Središte Marakeša, koje je pod UNESCO-ovom zaštitom, teško je oštećeno, a urušio se i minaret džamije na trgu Jemaa al-Fna. U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice.

Pred bolnideset tijela leži prekriveno plahtama, uz njih stoji tugujuća rodbina. Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, seljani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje, kaže jedan od njih, Mohamed Ouhammo.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakšeu i okolnim područjima.

Marokanske oružane snage pomažu u raščišćavanju ruševina i dopremi vode, hrane i drugog materijala.

I Turska ponudila pomoć

Vlade diljem svijeta izrazile su solidarnost i ponudile pomoć. Turska, u kojoj su snažni potresi u veljači ubili više od 50.000 ljudi, rekla je da je spremna pružiti potporu. Alžir, koji je prekinuo odnose sa susjednim Marokom 2021. godine kada su eskalirale napetosti između njih zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, kazao je da će otvoriti svoj zračni prostor za humanitarne i medicinske letove.

Marakeš bi početkom listopada trebao biti domaćin godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Glasnogovornik MMF-a komentirao je zakazani događaj riječima “Sada nam je jedini fokus na narodu Maroka i vlastima koje se nose s tom tragedijom”, prenosi Reuters.

U Marakešu, gdje su uličice uske i zatrpane odlomljenim materijalom ljudi golim rukama pokušavaju ukloniti blokove kako bi otkopali mrtve i pronašli žive. Osim u Marakešu, potres se osjetio i u glavnome gradu Rabatu, u Casablanci, u Agairu i Essaouiri sijući paniku među stanovništvom.

Autor:Dnevno.hr

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr