Kim Jong Ćuun-ćuun: Kod Putina krenuo oklopnim vlakom: Spor je, blindiran i prepun je vina…

Radi se o privatnom i naoružanom vlaku zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je obitelji desetljećima. Taj je vlak posjetio i Jugoslaviju 1984. godine

Kim Jong Un, sjevernokorejski diktator, krenuo je prema Rusiji, prenose svjetski mediji. Kim će se u Rusiji sastati s Vladimirom Putinom, još jednim diktatorom koji je pokrenuo agresiju na Ukrajinu.

Bit će to prvi Kimov posjet inozemstvu u više od četiri godine i prvi od pandemija koronavirusa.

Kim je na sastanak krenuo oklopnim vlakom. Svjetski mediji već su pisali o njemu. Radi se o privatnom i naoružanom vlaku zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je obitelji desetljećima.

Pogledajte video

Nije brz, ali je neprobojan

Kako je sjevernokorejska televizija objavila 2011. godine, Kim Jong II. je preminuo upravo u tom vlaku koji je bio njegovo omiljeno prijevozno sredstvo jer se bojao vožnje avionom. Koristio ga je i kao stožer za vrijeme Korejskog rata.

Foto: REUTERS/PIXSELL

Koristili ga djed i otac

Diljem zemlje izgradio je niz sigurnih kuća, koje su se nalazile većinom blizu stanica, a do 19 od tih kuća moglo se doći jedino ovim vlakom.  Neka mjesta kojima se moglo pristupiti vlakom bila su ispod zemlje.

Vlak su koristili djed, otac, a sad se čini da ga i Kim Jong rado koristi. Upečatljivi zeleni vlak ima oklop, otporan je na metke i neke raketa, naoružan je i navodno ima oko 90 luksuznih vagona.

Ima modernu komunikacijsku tehnologiju, satelitske telefone i niz sigurnosnih mjera.  Nije brz, ide najviše 60 kilometara na sat, a zapravo se radi o tri kompozicije, prva ide u izvidnicu, u drugoj je najčešće Kim, a u trećem delegacija i osoblje.

Posjetio i Jugoslaviju

Sjevernokorejski vođe ovaj vlak najčešće su koristili za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizirano predsjedanje. 

Najduže putovanje Kim Il suna ovim vlakom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Europe, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.

Foto: REUTERS/PIXSELL

Ružičasta koža i francuska vina

U kolovozu 2011. godine Kim Jong Il vlakom je otišao u posjet Dmitriju Medvedevu u Ulan Ude, udaljen 4500 kilometara.  

Život na vlaku je jako luksuzan, a osim luksuznog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delicije koje se redovito dopremaju na vlak, poput jastoga i francuskog vina.

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Kada se putuje, putuje se glamurozno. Vlak je nakrcan skupocjenim francuskim vinima, štapićima za jedenje od srebra te svime onime što si veliki vođa zaželi.

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr