Slovenija pozvala Hrvatsku da zaštiti granicu! Porast broja ilegalnih prelazaka kod Brežica, oporba želi vojsku na granici

Sudjedi pojačali kontrolu

Piše Ma. H.,
12. rujna. 2023. @ 18:12

Migranti - 3
Migranti – 3
Foto: Vijesti u 17

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je u telefonskom razgovoru hrvatskog kolegu Davora Božinovića da je uočen porast broja ilegalnih prelazaka granice na području općine Brežice.

Zbog porasta broja ilegalnih prelazaka granice na području općine Brežice slovenska policija dodatno je pojačala nadzor

U telefonskom razgovoru ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je hrvatskog kolegu Davora Božinovića da to učini i Hrvatska, prenosi RTV Slo.

Dvojica ministara složila su se da je uz pojačan nadzor važan nastavak bliske suradnje policije u borbi protiv krijumčarenja migranata. Također su uvjereni da EU mora učiniti više na sprječavanju ilegalnih migracija u zemljama podrijetla te ojačati suradnju s partnerskim zemljama.

Slovenska policija je u prvih sedam mjeseci ove godine obradila 26.871 ilegalni prelazak granice, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 10.103. Najviše je bilo državljana Afganistana, koji čine gotovo petinu svih ilegalnih migranata, a slijede državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša i Rusije.

Dio slovenske oporbe predlaže zajedničke ophodnje hrvatske i slovenske strane. Klub zastupnika SDS-a opet bi poslao vojsku na granicu.

Do kraja srpnja na području Policijske uprave Novi Sad otkriveno je gotovo 73 posto svih neovlaštenih prelazaka državne granice.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr