Hrvatska se zbog milijunske utaje poreza našla na karti financijskog kriminala u Europskoj Uniji

Biznis SD karticama

Piše Ma. K.,
12. rujna. 2023. @ 18:27

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Getty Images

Prema izvješću Europola o financijskom i ekonomskom kriminalu u Europsko uniji, Hrvatska se nalazi među negativnim primjerima, a naveden je i primjer pranja novca iz 2021. godine.

Europol je objavio izvješće o financijskom i ekonomskom kriminalu u Europsko uniji, a među negativnim primjerima mjesto je zauzela i Hrvatska koja se na radaru našla zbog velike porezne prijevare teške devet milijuna eura.

Prijevara je razotkrivena u veljači 2021. godine, a tvrtke u Hrvatskoj služile su za izvlačenje novca u lancu trgovine SD memorijskim karticama.

Kriminalna skupina kupovala je kartice od nizozemskih tvrtki za koje je kasnije utvrđeno da su bile osnovane samo za taj posao. Zatim je roba prodavana tvrtkama u Hrvatskoj i Češkoj uz oslobađanje plaćanja PDV-a prema pravilima unutar EU-a, piše N1.

Da bi se izbjeglo plaćanje poreza, shema je u nastavku posredničke tvrtke sa sjedištima u Hrvatskoj i Poljskoj koristila za prodaju robe oslobođene PDV-a natrag tvrtkama u Nizozemskoj.

Jedan je to od primjera u Europolovom izvješću koji se bavi procjenom ugroza od financijskog i ekonomskog kriminala u EU-u.

“Izvješće analizira sav financijski i ekonomski kriminal koji utječe na EU, poput pranja novca, korupcije, prijevara, utaja poreza, krivotvorenja”, rekla je Catherine De Bolle, je izvršna direktorica Europola.

U izvješću se navodi da je zapljena ilegalnih sredstava i oduzimanje nezakonite zarade jedno od najučinkovitijih sredstava protiv ove vrste kriminala je kriminalcima onemogućuje daljnje investiranje u kriminalne aktivnosti ili u legalne financijske tokove.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr