Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Razočaranim licima u stožeru Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima prije tri godine – pridonijeli su Rusi. Tvrdi tako bivša predsjednica u razgovoru za jedan britanski podcast.

“Uvjerena sam da je zagovaranje LNG terminala na Krku, taj LNG terminal je bio najspornija točka u odnosu s Rusijom i uzrok vjerojatnih hibridnih akcija tijekom predizborne kampanje, pa je to utjecalo na izborne rezultate 2020.”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica za onedecisionpodcast.com.

To su ozbiljne i teške optužbe – kaže bivši obavještajac Ante Letica.

“Ne znam odakle gospođi KGK ta saznanja, jesu li iz njezinih izvora ili sustava nacionalne sigurnosti RH. Ako su to saznanja koje je imala KGK, ja se nadam da je s tim upoznala agencije koje se bave zaštitom nacionalne sigurnosti”, rekao je stručnjak za sigurnost Ante Letica.

Grabar Kitarović svoje eksplozivne izjave dodatno ne pojašnjava. Dnevnik Nove TV pitao je one koji bi o takvim aktivnostima itekako trebali znati.

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji nemaju takve informacije, a da imaju, kažu, obavijestili bi predsjednika, premijera, ali i zapadne partnere, izvijestila je reporterka Petra Buljan.

Predsjednik Sabora o svemu uvijeno. Hibridna djelovanja, poručuje postoje, ali..

“Kad bih i znao sve informacije o tome, ne bih mogao govoriti”, kaže Jandroković.

“Zašto ste onda izgubili te izbore, je li rusko hibridno djelovanje bilo…?”, upitala je Buljan. “Htjeli su ljudi drugog predsjednika…Ne mogu vam to potvrditi”, poručio je predsjednik Sabora.

Ništa o utjecaju Rusa na izbore nisu čuli ni članovi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

“To je nekako u rangu izjave da ćemo imati plaće 8000 eura, da ćemo biti država koja je gsopodarski au pair Švicarskoj, samo ako će nas voditi KGK ili HDZ, vidimo da to nije uspjelo pa bi tu izjavu svrstao u takvo nešto”, rekao je član odbora za nacionalnu sigurnost Mišel Jakšić. 

Nemam nikakvih informacija o tome da bi se Rusi nekakvim hibridnim akcijama uključivali u hrvatske predsjedničke izbore, a posebno da je to utjecalo na sam ishod izbora”, poručuje Nikola Grmoja, član odbora za nacionalnu sigurnost.

S Pantovčaka poručuju kako predsjednik sutra ima već dogovorene aktivnosti. Poznavajući njega, teško da će propustiti priliku – odgovoriti!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr