Nikome nisu jasne Kolindine optužbe prema Rusiji: SOA nema pojma, javio se bivši ruski veleposlanik

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u gostovanju na One Decision Podcastu iznijela je zaista ozbiljne optužbe, rekavši da je Milanovićevoj pobjedi protiv nje na predsjedničkim izborima pridonio aktivan ruski angažman.

Mnoge je zatekla ova izjava bivše predsjednice, pa čak i one koji su upoznati sa svim prijetnjama hrvatskoj sigurnosti, pa tako i eventualnim uplitanjima stranih država u unutarnje poslove RH.

Foto: Guliver image/Kremlin Pool

Bivši obavještajac Ante Letica kaže, to su ozbiljne i teške optužbe.

“Ne znam odakle gospođi ta saznanja, jesu li iz njezinih izvora ili sustava nacionalne sigurnosti RH. Ako su to saznanja koje je imala KGK, ja se nadam da je s tim upoznala agencije koje se bave zaštitom nacionalne sigurnosti”, rekao je stručnjak za sigurnost.

Kolinda otkrila jezivu stvar koju joj je Putin rekao, otkrilo se i da je bio ‘pomalo slab’ na nju

SOA nema informacije u ruskom uplitanju u izbore

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji nemaju takve informacije, a da imaju, kažu, obavijestili bi predsjednika, premijera, ali i zapadne partnere. Ništa o utjecaju Rusa na izbore nisu čuli ni članovi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

“To je nekako u rangu izjave da ćemo imati plaće 8000 eura, da ćemo biti država koja je gospodarski au pair Švicarskoj, samo ako će nas voditi KGK ili HDZ, vidimo da to nije uspjelo pa bi tu izjavu svrstao u takvo nešto”, rekao je član odbora za nacionalnu sigurnost Mišel Jakšić.

Kolinda iznijela bombastične optužbe u vezi izbora u Hrvatsko

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj: Nismo se petljali

Njezine riječi je prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Kaže, Rusija se nikada ne miješa u unutarnje poslove i bilo im je svejedno tko će pobijediti.

“Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika”, rekao je za RTL, dodavši da je od dolaska u Hrvatsku uspostavio izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom.

“Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama”, rekao je i naglasio da nisu imali favorite kada su se na izborima sučelili Grabar Kitarović i Zoran Milanović.

Foto: Guliver Image

Također, odbacuje njezine navode da je Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG.

“Mi smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom tvrtkom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt”.  Napomenuo je i da ne zna je li Vladimir Putin zvao Kolindu nakon poraza na izborima, no siguran je da je bio impresioniran njome tijekom razgovora u Sočiju 2017. godine.

Autor:Dnevno.hr/M.P.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr