Poznati hrvatski stručnjak upozorava: ‘Oni su ti koji isisavaju hrvatske građane, nema nas tko zaštititi’

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Autor: Ivana Jurišić

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško, nakon sastanka s Vladom najavio je da će Konzum od petka krenuti s određenim akcijama na oko 360 proizvoda iz potrošačke košarice, a iz Vlade su najavili kako će se cijene 30 proizvoda vratiti na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Ekonomski stručnjak dr. Željko Lovrinčević kako bez obzira najave vlade, to neće pomoći snižavanju inflacije i standardu građana.

“Godinu i pol dana se nije radilo ništa i sada su se inflacijska očekivanja ukorijenila. Sada svi drugi ugovori uključuju inflacijske klauzule i očekuju rast cijena. Ovo što se pojavilo u posljednjih nekoliko mjeseci je kao cjenovni šok, ali ono što sada imamo su ukorijenjena očekivanja jer je Vlada već zakasnila,” upozorava ekonomist.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

On smatra da najveću odgovornost u ovome ima Hrvatska narodna banka (HNB).

“U ovih dvije godine nisu ništa poduzeli i sada smo tamo gdje jesmo,” uvjeren je Lovrinčević.

Crni dani

Stručnjak upozorava da bez obzira na mjere vlade pred Hrvatskom i njezinim građanima stoje teški dani.

“Polako ulazimo u situaciju koju većina zemalja Europe već doživljava, a to je stagflacija, što znači da nas čeka razdoblje visokih cijena uz stagnaciju standarda i kontinuiranu zamjenu radne snage.

Iz Hrvatske odlaze stručni i obrazovani ljudi, a dolazi nova radna snaga nižih kvalifikacijskih vještina. Poslodavci i ostali će nastojati zadržati svoju maržu, što znači da će cijena rada ići prema dolje. Što se tiče cijena, ne samo da se neće vratiti na razinu iz prošle godine, već će i dalje rasti, iako nešto sporijim tempom,” zaključuje Lovrinčević.

Najgori mogući trenutak

Lovrinčević također ističe da su vladajući napravili veliku grešku kada su uveli euro krajem prošle godine. “Izabrali su najgori mogući trenutak koji su mogli odabrati, u trenutku potpune nestabilnosti, a to su onda iskoristili strani vlasnici kompanija. Ono što trenutačno imamo je tipična situacija u kojoj strani vlasnici, poput Nijemaca, Francuza i Talijana, pokušavaju izvući što više iz periferije kako bi izbjegli nemire kod kuće.

Može li Vlada vratiti cijene na razinu iz prošle godine: ‘Sjetite se situacije s krumpirom i lukom…’

Kroz svoju dobit, strani vlasnici sada isisavaju resurse od hrvatskih građana. Tko ima vladu koja ga štiti, bit će manje isisavan, dok će oni koji su prepustili tržištu biti brutalno isisani, što vidimo u Hrvatskoj. Da je sada referendum o uvođenju eura, siguran sam da bi 70 posto građana glasalo protiv, što prošle godine nitko nije očekivao. Trenutna situacija je vrlo loša,” zaključuje Lovrinčević.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr