Kim Jong Un se vraća u Sjevernu Koreju: Posjet Rusiji završio na crvenom tepihu i uz zvuk orkestra

“Novi vrhunac prijateljstva”

Piše Hina,
17. rujna. 2023. @ 17:16

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u nedjelju je krenuo vlakom kući nakon jednotjednog posjeta Rusiji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u nedjelju je krenuo vlakom kući nakon jednotjednog posjeta Rusiji tijekom kojega je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom o tješnjoj vojnoj i ostalim tipovima suradnje, izvijestili su sjevernokorejski i ruski mediji.

Snimka koju je u nedjelju objavila ruska državna novinska agencija RIA prikazuje Kima kako po crvenom tepihu hoda prema vagonu u dalekoistočnome ruskom gradu Artjomu uz zvuke glazbe vojnoga orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene. Artjom je od postaje Khasan na ruskoj granici sa Sjevernom Korejom udaljen 254 km.

Posjet Rusiji sjevernokorejskog čelnika, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava “novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i suradnje u povijesti razvoja odnosa između DNRK i Rusije”, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi razviti “ravnopravnu i fer suradnju” sa Sjevernom Korejom unatoč sankcijama koje je Pjongjangu uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

“Nismo mi uveli sankcije Sjevernoj Koreji, to je učinilo Vijeće sigurnosti. Stoga se obratite Vijeću sigurnosti pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu suradnju s DNRK”, rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su dijelovi u nedjelju objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN-ovih sankcija, ali da istodobno ima pravo razvijati dobrosusjedske odnose, koje uključuju i one povezane s osjetljivim temama.

Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti su zbog zatopljenja vojnih veza između dviju susjednih zemalja, dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Sjeverna Koreja, izolirana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr