Prosvjed u školi zbog trans kupaonica: “Učenice su uznemirene, ne žele muškarce u svojem WC-u”

Stotine izašlo iz škole

Piše B. Lu.,
19. rujna. 2023. @ 22:38

Srednjoškolci Pennsylvanije u protestu
Srednjoškolci Pennsylvanije u protestu
Foto: Twitter/Screenshot

Stotine srednjoškolaca u Pennsylvaniji izašlo je nakon što je školski odbor rekao da se transrodnim učenicima mora dopustiti korištenje bilo koje kupaonice koju odaberu.

Stotine učenika u Pennsylvaniji izašlo je iz škole u znak prosvjeda zbog novog pravila koje dopušta transrodnim učenicima korištenje kupaonice po vlastitom izboru. Srednjoškolci su organizirali prosvjed nakon što su dužnosnici odlučili ne usvojiti politiku koja bi prisilila učenike da koriste zahode koji odgovaraju njihovom biološkom spolu.

Pennsylvania high school stages walk out in protest of letting boys use the girls bathroom. pic.twitter.com/UPSJSq1TdG

— Louder with Crowder Dot Com (@LWCnewswire) September 19, 2023

Optužili su pročelnike za obrazovanje da su kompromitirali njihova prava i izložili studentice opasnosti tijekom prosvjeda prošlog tjedna. Politiku je predložio lokalni otac Tim Jagger, koji je rekao da se njegova kći uznemirila nakon što je naišla na transrodnog učenika u kupaonici. Međutim, ni Jagger ni njegova kći nisu mogli biti sigurni da je osoba koju je upoznala biološki muškarac, prenosi DailyMail.

Članovi odbora glasali su protiv zabrane prošlog ponedjeljka, što je izazvalo bijes među nekim roditeljima i učenicima. Srednjoškolac John Ott koji je organizirao provjed rekao je da “su učenice bile uznemirene. Nisu htjeli muškarce u svojoj kupaonici.” Njegova majka Stephanie Ott dodala je: “Ovdje se radi o zaštiti naše djece i naše privatnosti i dječaka i djevojčica. To je jednostavna biologija.”

U međuvremenu je studentica Victoria Rudolph također izjavila za novine: “Moraju se dogoditi neke promjene. Jednostavno je neugodno vidjeti 19-godišnjake ili 18-godišnjake u kupaonici.” No nadzornica dr. Barbara Russell branila je odluku da se ne usvoji zabrana kupatila, pozivajući se na Politiku 103, kodeks protiv diskriminacije koji kaže da je rodni identitet zaštićena klasa. Odbor je također ranije čuo strahove sadašnjih i bivših trans učenika o maltretiranju u zahodima, uključujući jednog učenika koji se previše plašio ići tijekom školskog dana.

Student je rekao: “Mrzim što se moram osjećati uplašeno na mjestu koje promiče pružanje podrške djeci.” Predsjednik školskog odbora Jason Saylor rekao je: “Iako sam glasao drugačije od većine odbora, kao predsjednik odbora, poštujem ishod glasovanja i one koji su glasali protiv ubrzavanja politike. Također cijenim naše studentsko tijelo, one koji su došli na naš prethodni sastanak odbora kako bi glasovali, i 300+ studenata koji su iskoristili svoje pravo na Prvi amandman da izraze svoje mišljenje u korist politike tijekom prosvjeda u petak.”

Borbe oko pitanja transrodnosti uznemirile su brojne školske odbore i javna tijela tijekom posljednjih nekoliko godina. Zabrinutost je uglavnom usredotočena na transrodne djevojke i žene te treba li im dopustiti pristup prostorima rezerviranim za biološke žene. Podržavatelji kažu da su transrodne žene ranjive na maltretiranje i fizičko nasilje i da im se mora dopustiti korištenje prostora gdje se osjećaju sigurno.

Kritičari kažu da se u zaštiti trans žena prostori samo za žene potencijalno otvaraju muškim predatorima koji tvrde da su trans. Zasebno, također se nastavljaju rasprave o tome je li pošteno dopustiti transrodnim ženama da se natječu u sportu protiv bioloških žena, zbog straha da im prolazak kroz muški pubertet daje nepremostivu fizičku prednost.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr