Sprema se nešto veliko u Srbiji: Vučićevo carstvo stoji na klimavim nogama

AP Photo/Darko Vojinovic/Guliver

Autor: I.G.

Proeuropski zastupnici u srbijanskom parlamentu ujedinili su snage potpisivanjem “Dogovora za pobjedu”, čime je označen početak zajedničke suradnje svih oporbenih stranaka i pokreta. Glavni cilj ovog saveza je osigurati slobodne, poštene i ravnopravne izbore koji će pružiti otpor trenutnoj vlasti predvođenoj Srpskom naprednom strankom (SNS).

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom potpisivanja Dogovora, istaknuto je kako je organizacija izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora jedini izlaz iz duboke krize koja je zahvatila Srbiju. Građani se suočavaju s rastućim izazovima, dok su korupcija i kriminal povezani s državnim vrhom. Zahtjevi prosvjeda “Srbija protiv nasilja”, koji su odjeknuli u više od 30 gradova, ostali su neispunjeni.

Srpske vojnikinje nosit će posebne gaćice: Nazivaju ih M-21

Val prosvjeda

Prosvjedi u toj zemlji su pokrenuti nakon dva masovna ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u okolnim selima, u kojima je ubijeno19 učenika i mladih ljudi, dok ih je dvadeset ranjeno.

Prosvjednici se protive govoru mržnje i poticanju nasilja u javnom prostoru, te zahtijevaju smjenu ministra unutarnjih poslova i šefa tajne službe (BIA). Također, traže ukidanje nacionalnih frekvencija dvjema televizijama koje promiču nasilje i nemoral, te smjenu uprave državnog regulatornog tijela za elektroničke medije.

Oporba je ujedno i organizator prosvjeda “Srbija protiv nasilja”, te je zatražila od predsjednika države Aleksandra Vučića raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine. Također, inzistiraju na ravnopravnijoj zastupljenosti u programima javnog televizijskog servisa RTS-a.

Vučić provocira Amerikance, poslao im Vulina

‘Srbija protiv nasilja’

Oporbeni blok okuplja stranke i pokrete liberalno lijeve opcije i centra, a naglašeno je da je ključ za pobjedu na izborima zajednički dogovor svih oporbenih entiteta i usmjeravanje snage protiv aktualne vlasti predvođene naprednjacima (SNS).

“Usuglasili smo se da pozovemo sve oporbene izborne liste, bez obzira tko ih čini. Suradnja podrazumijeva uzajamno nenapadanje oporbe, koordiniranje akcija i fokus na smjenu kriminalnog SNS režima”, rekao zastupnik Zeleno-lijeve fronte Radomir Lazović. Dodao je da to podrazumijeva i zajedničku kontrolu izbora, te zajednički poziv građanima i pristašama svih oporbenih stranaka i pokreta da sudjeluju na izborima.

Cilj je da svi zajedno damo koliko možemo da se izborimo za život u normalnoj državi, poručio je Lazović.

‘Al Capone je pao zbog utaje poreza, Vučić će zbog zlatne kamile’: Skuplja skupe poklone, a ovako to skriva

Srbijanska oporba, koja je godinama podijeljena na frakcije, suočena je s izazovom neravnopravnih uvjeta na političkoj sceni. Osim toga, suočava se s ograničenom mogućnošću predstavljanja svojih stajališta javnosti, s obzirom da vladajući kontroliraju većinu medija.

Unatrag nekoliko godina, oporba nastoji osigurati fer uvjete za izbore, uz posredovanje europarlamentaraca. Ipak, još nije ostvaren napredak koji bi omogućio organizaciju izbora na demokratskim načelima koji vrijede u većini europskih država.

Autor:I.G.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr