Dalić mu nudi istaknutu poziciju, ali najradije bi da mu ne dođe tako brzo

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Autor: Dnevno GIŠ

Hrvatska nogometna reprezentacija je u svojih tridesetak godina postojanja izrasla u pravu svjetsku velesilu, u kojoj svi vide uspjeh takozvanog ‘underdoga’, nekog tko je ne favoriziran i tko samo svojim radom došao u poziciju natjecati se s najboljima.

Imaju i druge reprezentacije velike talente, možemo samo spomenuti Brazil, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i da dalje ne nabrajamo, ali svi oni nemaju uspjeha kao Hrvatska u zadnjih desetak godina.

Uvijek dok je Hrvatske i Vatrenih moramo se sjetiti dva maga koja su osovila našu reprezentaciju na noge, Tomislava Ivića i Miroslava Ćire Blaževića, koji su utrli put svim generacijama naših nogometaša koji dolaze.

Magična kombinacija

Kult reprezentacije postojao je i u teškim vremenima kada nije bilo sjajnih rezultata, no dolaskom Zlatka Dalića cijela priča oko Vatrenih počinje dobivati onu pravu potvrdu, na dva zadnja Svjetska prvenstva.

Dobro izgubili smo zlato i osvojili hrvatsku drugu broncu, ali smo se pošteno pofajtali sa svima i u suze natjerali Neymara i društvo, ili četiri godine ranije Messija.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX/ilustracija

Ipak ono što oduševljava kod Dalićevog koncepta je kontinuitet i smjena generacija, koja je za razliku od nekih ranijih godina prošla izuzetno glatko, ta koja bi reprezentacija izdržala oproštaj Ćorluke, Rakitića, Mandžukića i svih drugih i opet je bila među najboljima na svijetu za četiri godine.

No tu i je tajna, kičma srebrnih iz Rusije sada je i u stožeru reprezentacije te zajedno s Dalićem čine onu magičnu kombinaciju, koju bi svi željeli kopirati.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Znaju što ja ne znam

Zlatko Dalić često spominje poniznost, a njegova izjava o njegovom stožeru zorno pokazuje što pod time misli.

“U mojoj nogometnoj karijeri, koja je bila takva kakva je bila, meni nedostaju utakmice za reprezentaciju, time i nastupi na velikim natjecanjima. Svi ovi momci koje sam pozvao u svoj stožer takvih iskustava imaju napretek, još su igrali s najboljim igračima svijeta po najboljim klubovima.

To je toliko iskustvo koje meni pomaže i u pripremama, ali i tijekom vođenja utakmice. Oni imaju instinkt koji meni treba, a sigurno je da će netko od njih kasnije postati izvrstan trener. Zašto tako još uvijek mladi ne bi dobili iskustvo iz reprezentacije, na ono iskustvo iz igračke karijere”, govori Dalić o svojim dečkima iz stožera.

Nije Zlatko kao Mourinho, Klopp ili Guardiola, on jednostavno gradi kult reprezentacije, zajedništva i obitelji u kojoj je svatko jednako zaslužan.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Bez brige za budućnost

Bojazan za Vatrene nakon odlaska Luke Modrića u reprezentativnu mirovinu zapravo je neosnovan, jer Luka ima otvoreno mjesto u Dalićevom stožeru one sekunde kada objesi kopačke o klin.

Luka i je Zlatkova produljena ruka na terenu, kapetan iz snova, taktički besprjekoran i nadamo se s još jednim Eurom u nogama.

Veliki Arsen Wenger otkrio nam je prije nekog vremena kako ta naša bliskost i mali bunar igrača nije mana već prednost, tako da će obitelj Vatrenih još dugo vremena biti primjer svjetskog nogometa, koji mnogi žele doseći.

Mamić je trljao ruke zbog ovog talenta, prodao ga je za milijune, a onda se dogodio problem

Autor:Dnevno GIŠ

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr