Mural u Stocu digao buru: ‘Naslikali su simbole NDH, uklonite to što prije’

Foto: Stolac city

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Stolac je u petak dobio mural u čast Građanskog nogometnog kluba “Dinamo” Zagreb, u Humskoj ulici gdje se nalazi i mural splitskog Hajduka, što je izazvalo oštre reakcije iz stolačke organizacije SDA smatrajući taj čin sramotnim.

Naime, smatraju da se na muralu nalaze simboli iz vremena NDH.

Iz općinskog odbora ove stranke su naglasili kako prikazivanje ovakvih simbola budi negativne emocije među ljudima.

“Mi, kao organizacija koja cijeni demokraciju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz povijesnog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijeloj regiji izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima”, navode iz Općinskog odbora SDA Stolac.

‘OBNOVIT ĆEMO KUĆU STRADALE ELMIRE’ Ova tragedija pogodila je sve građane Stoca: ‘I druge će kuće biti obnovljene’

Pozvali institucije da identificiraju počinitelje

Umjesto toga pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

“Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identificirali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi”, navode iz stolačke organizacije SDA.

Poručuju, da samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

Stojanović pozvao načelnika Stoca da ukloni mural

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović reagirao je na iscrtavanje murala u Stocu na kojem su između ostalog prikazane granice NDH, piše Klix.

U reakciji, Stojanović je pozvao načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića da pod hitno ukloni mural.

“Pozivam načelnika općine Stolac, gospodina Stjepana Boškovića, da u cilju međusobnog poštovanja naroda i građana BiH pod hitno ukloni mural s obilježjima NDH! NDH je bila tvorevina u službi nacističke Njemačke i fašističke Italije koja je u drugom svjetskom ratu zločinački poubijala po koncentracijskim logorima preko 500.000 Srba, Židova, Roma, Hrvata antifašista, Bošnjaka i ostalih koji su se suprotstavili tom režimu”, rekao je Stojanović.

Opet teško blatio Hrvatsku zbog Jasenovca, Klasić uzvratio: ‘To je dio srpske političke propagande’

Naglasio je kako je vrijeme da se premoste primitivne poruke u bosanskohercegovačkom društvu.

“U cilju zajedničkog života na putu ka europskoj budućnosti svih naroda Bosne i Hercegovine, molim vas da pokažete odgovornost i uklonite mural koji vrijeđa žrtve i dodatno unosi nepovjerenje u lokalnu vlast. Vrijeme je da prevaziđemo primitivne i uvredljive poruke koje promoviraju zločine i fašizam. Nadam se da ćete biti primjer izgradnje poštovanja i za sve druge načelnike u BiH, i time pokazati da povratnici, i svi drugi koji odluče boraviti i živjeti u Stocu su dobrodošli i mogu se osjećati sigurno jer ste baš vi vlast”, zaključio je Stojanović.

Autor:Dnevno.hr/M.P.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr