Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: “Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču”

Kakvi su Plenkovićevi planovi?

Piše Hina,
26. rujna. 2023. @ 07:25

Andrej Plenković
Andrej Plenković
Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ursula von der Leyen, Manfred Weber, Kiriakos Micotakis, Andrej Plenković.. Vodeći političari najveće europske grupacije, Europske pučke stranke, ovaj će se tjedan u Splitu na radnim sastancima iza zatvorenih vrata pripremati za nadolazeće europske izbore.

Glavna tema skupa na koji stižu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola bit će izbori za Europski parlament koji se održavaju u prvoj polovici lipnja iduće godine.

Pučani, udruženje europskih stranaka desnog centra, trenutno su sa 177 zastupnika najveća politička grupacija u Europskom parlamentu.

“Naši studijski dani posljednje su veliko okupljanje obitelji EPP-a prije europskih izbora za raspravu o prioritetima u ostatku mandata i europskoj kampanji. Naravno, posebno smo sretni što će nas ugostiti premijer Andrej Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču“, napisao je čelnik EPP-a u parlamentu Manfred Weber koji također stiže u najveći dalmatinski grad, stoji na stranicama grupacije.

Predstavnici pučana u Split stižu u utorak navečer, a skup traje do petka. Najavljeni su dolasci grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, finskog premijera Petterija Orpa i bugarske ministrice vanjskih poslova Marije Gabriel.

Uz njih u Split stiže niz istaknutih europskih političara i eurozastupnika.

Većina sastanaka održat će se iza zatvorenih vrata.

EPP danas ima četiri europska predsjednika i devet premijera. Grupacija broji osamdesetak europskih, ali i stranaka iz Libanona i Maroka.

Hrvatsku u članstvu predstavlja HDZ, a članice su, među ostalima, njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Kršćansko-socijalna unija, austrijski OVP, francuski republikanci, talijanska Forza Italia, slovenski SDS Janeza Janše, španjolska Narodna stranka te, u pridruženom članstvu, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr