Nalaze se svuda oko nas, a sada ih EU želi zabraniti. Paradoksalno, najviše se koriste kao dio proizvodnje

Uzrokuje hormonske poremećaje

Piše DNEVNIK.hr,
28. rujna. 2023. @ 23:10

Europska unija želi potpunu zabranu vječnih kemikalija. Takozvani PHAS-ovi nalaze se svuda oko nas u kuhinji, odjeći pa čak i lijekovima. Potpuna zabrana mogla bi biti toliko drastična da proizvodnja 600-tinjak osnovnih lijekova potpuno stane!

Znate li što je PFAS, odnosno što su “vječne kemikalije”? “Riječ je o ugljikovodicima u kojima je jedan dio atoma vodika zamjenjen atomima flora”, rekao je Vladimir Stilinović s Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

I to omogućuje da se stvari ne lijepe jedne za druge, odnosno da odbijaju druge molekule od sebe.

“Vječne kemikalije zapravo se nalaze svuda oko nas – u kuhinji, kupaonici, dnevnom boravku”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Ima ih u šamponima, zubnom koncu, laku za nokte, sjenilu za oči, na neprijanjujućim tavama, pakiranjima za hranu, u tepihu, tkanini od trosjeda. Ima ih i u kabanicama, koriste se u fotografiji, baterijama, bojama za zid, vatrogasnom aparatu.

“Pokazalo se u nekoliko zadnjih desetljeća da upravo zbog te njihove nereaktivnosti oni jesu donekle opasni jer se akumuliraju. Oni ne reagiraju kada uđu u okoliš, ostaju u okolišu. Kada uđu u organizam ostaju u organizmu”, pojasnio je Stilinović za Dnevnik Nove TV.

U ekstremnim slučajevima PFAS uzrokuje hormonske poremećaje i oslabljen imunitet. Paradoksalno, jer najviše se koristi u proizvodnji lijekova, odnosno omota u kojem tablete stoje.

“Svi ga znamo kao blister, materijal u koji se tablete pakiraju. U ovom trenutku je jedini koji nema interakciju s lijekovima i nemoguće ga je zamijeniti u kratkom roku takav jedan materijal s drugim koji će biti siguran – provjeren, dokazan i da može u globalnom lancu osigurati tržište”, kazala je Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u.

Potpuna zabrana koju traži EU dovela bi do zaustavljanja proizvodnje lijekova u Uniji za manje od tri godine, ističu iz Europske federacije farmaceutskih industrija.

Brzo rješenje bilo tek uvoz lijekova iz trećih zemalja. A to je nešto što Europskoj uniji ne bi trebao biti prioritet. Dok se farmaceuti brane kako je količina vječnih kemikalija znatno manja u lijekovima nego u većini robe široke potrošnje, Bruxelles želi – potpunu zabranu! 

Više o PFAS-u pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr