Statistika pušaća, koliko Hrvata zaista puši?

Pušenje duhana jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, uzrokujući milijune smrti svake godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 1,3 milijarde ljudi u svijetu puši, a duhan godišnje uzrokuje više od 8 milijuna smrtnih slučajeva. Od tog broja, više od 7 milijuna smrti rezultat je izravne konzumacije duhana, dok je oko 1,2 milijuna nepušača koji umiru zbog izloženosti pasivnom pušenju.

Pušenje je globalno rasprostranjeno, no prevalencija varira između regija. Najviše stope pušenja zabilježene su u zemljama s niskim i srednjim prihodima, gdje se duhan često konzumira bez adekvatne regulacije i svijesti o zdravstvenim rizicima. Azija, posebno Kina i Indija, ima najveći broj pušača, dok je u razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i većine zapadnoeuropskih zemalja zabilježen pad u stopama pušenja zahvaljujući strožim zakonima i kampanjama za prestanak pušenja.

U Hrvatskoj, pušenje također predstavlja značajan zdravstveni problem. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), oko 25% odraslog stanovništva Hrvatske su pušači. Pušenje je češće među muškarcima nego ženama, a zabrinjavajuće je i povećanje broja mladih pušača. Iako su u posljednjih nekoliko godina uvedene strože regulative, poput zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima i povećanja poreza na duhanske proizvode, stopa pušenja još uvijek ostaje visoka.

Štetne posljedice pušenja u Hrvatskoj su alarmantne. Prema HZJZ-u, pušenje je odgovorno za 14% svih smrti u zemlji. Najčešće bolesti povezane s pušenjem uključuju rak pluća, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i kardiovaskularne bolesti. Troškovi liječenja bolesti uzrokovanih pušenjem, kao i izgubljena produktivnost zbog bolesti i preuranjenih smrti, predstavljaju značajno financijsko opterećenje za zdravstveni sustav.

Unatoč ovim zabrinjavajućim statistikama, postoje napori i inicijative za prestanak pušenja kod velikog broja ljudi. Javne zdravstvene kampanje, programi za prestanak pušenja i edukacija o štetnosti pušenja ključni su koraci u borbi protiv ovog problema. Kroz kombinaciju preventivnih mjera i podrške za prestanak pušenja, moguće je smanjiti broj pušača i poboljšati opće zdravlje stanovništva.

Statistika pušenja u svijetu i Hrvatskoj jasno pokazuje potrebu za kontinuiranom borbom protiv ovisnosti o duhanu, kako bi se smanjile zdravstvene i društvene posljedice koje ono uzrokuje.