Kako u današnje vrijeme brinuti o zaposlenima

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162871.htm

Zaposlenici su najjača karika tvrtke i njen najvrjedniji resurs, a kako bi sustav funkcionirao kako treba, moramo voditi računa o svim njegovim komponentama. Dokazano je da zaposlenici koji se osjećaju cijenjenima od strane svojih vođa imaju visok stupanj motivacije i produktivniji su. I najmanje geste mogu učiniti da se zaposlenici osjećaju zadovoljnije na radnom mjestu, što će neminovno rezultirati boljim poslovnim rezultatima. Briga o timu nužan je segment svake tvrtke koja teži uspjehu, a menadžeri i lideri moraju poduzeti određene korake kako bi produktivnost organizacije podigli na višu razinu. U nastavku predstavljamo neke od provjerenih metoda kojima ćete svojim zaposlenicima pokazati da ih cijenite, poštujete i nagrađujete za sve što čine za tvrtku.

Prepoznavanje uspjeha

Kao što ćete svojim zaposlenicima ukazati na problem kada se zadatak ne realizira kako ste planirali, trebali biste s njima podijeliti pozitivnu kritiku i odati im priznanje kada je nešto kvalitetno i dobro napravljeno. To može biti obična verbalna pohvala, obraćanje putem e-maila ili na sastanku tima – važno je dati do znanja da je njihov trud i rad primijećen. Nakon uspješno realiziranog važnog projekta, događaja ili druge aktivnosti na kojoj ste vrijedno radili, proslavite uspjeh i pripremite večeru za sve članove tima. Još jedan način na koji možete pokazati zaposleniku da ga cijenite je organiziranje nagrada za zaposlenika mjeseca. Sve te geste doprinijet će da se članovi vašeg tima osjećaju ispunjenije i motiviranije.

Tim bilding aktivnosti

Kao što naziv govori, aktivnosti ovog tipa služe boljem povezivanju zaposlenika, jačanju timskog duha i poboljšanju učinkovitosti zajedničkog rada. Često se organiziraju u prirodnom okruženju kao rekreativne aktivnosti, ali iu obliku određenih interaktivnih radionica.Jedan od popularnijih outdoor tim bilidinga je adrenalinski rafting, a Tara je područje gde će svi uživati u istinskoj prirodi.Zadatak jedne ekipe je zajedničkim radom (veslanjem) svladati brzake ispred sebe i uspješno završiti spust niz rijeku. Ovakve aktivnosti potiču suradnju, jačaju međusobno povjerenje i zajednički dolaze do zadanog cilja. Pozitivna atmosfera i poticajno radno okruženje rezultati uspešno realizovanog tim bildinga gdje će se zaposlenici vraćati u ured nasmijani, puni dojmova i bolje povezani.

Prilike za usavršavanje

Potrebno je da tvrtka svojim zaposlenicima omogući učenje i napredovanje, jer to izravno utječe na njihov osjećaj vrijednosti i zadovoljstva na radnom mjestu. Kroz kontinuirani profesionalni razvoj zaposlenici stječu nove vještine i znanja koja povećavaju njihovu učinkovitost i doprinos timu. Osim neposrednih koristi, obrazovanje ima i dugoročne učinke jer priprema zaposlenike za buduće izazove i promjene u industriji. Individualiziran pristup treningu omogućuje svakom članu tima da razvije svoje potencijale, što dovodi do veće motivacije i lojalnosti.

Kvalitetno opremljen prostor

Pažljivo opremljen radni prostor jedna je od najvažnijih organizacijskih stavki tvrtke, budući da je ured mjesto gdje zaposlenici svakodnevno provode puno vremena. Okolina u kojoj živimo ima velik utjecaj na naše raspoloženje i motivaciju za rad, stoga mora biti inspirativna, dobro organizirana i sadržavati sve potrebne elemente za nesmetan rad. Razgovarajte sa zaposlenicima i usredotočite se na njihove potrebe. Razmotrite sve prijedloge i dopustite im da sami urede kutak po svom ukusu, a nikako nemojte izostaviti kvalitetan i udoban namještaj, kao ni odgovarajuću informatičku opremu. Zaposlite osoblje koje će se svakodnevno brinuti o higijeni prostora, te osigurajte dovoljno skladišnog prostora kako biste u svakom trenutku eliminirali nepotrebne stvari koje zaposlenici ne koriste.

Različiti benefiti

Podrazumijeva se da će svaka uspješna tvrtka svojim zaposlenicima osigurati primjerenu novčanu naknadu za njihov rad, ali postoje i druge pogodnosti koje mogu potaknuti zaposlenike i učiniti ih zadovoljnijima. Fleksibilno radno vrijeme postalo je uobičajena pojava u modernom poslovnom svijetu, a zaposlenicima daje mogućnost da samostalno organiziraju svoj radni dan. Na taj način bolje usklađuju poslovne i privatne obveze, čime eliminiraju potencijalni pritisak i stres. Privatno zdravstveno osiguranje i članska iskaznica određenog fitness centra neki su od načina da pokažete brigu za svoje zaposlenike i da se osjećaju ugodnije u svom poslovnom okruženju.

Ulaganje u zaposlenike na različite načine doprinosi ugledu tvrtke i stvara tim stručnih i snažno motiviranih pojedinaca koji postižu zavidne rezultate i stoje iza svoje tvrtke. Zadovoljstvo zaposlenika jednako je važan cilj kao i zadovoljstvo kupaca vašim proizvodom ili uslugom, stoga se kao vođa morate potruditi pokazati svojim zaposlenicima da ih cijenite. Samo tako ćete opstati u konkurentskom poslovnom svijetu i smatrati se ozbiljnim liderom koji brine o svim segmentima poslovanja.