Je li traženje većeg životnog prostora u današnje vrijeme potreba ili luksuz?

https://www.pexels.com/photo/an-agent-talking-to-her-clients-inside-the-house-7415022

Nagli procvat koji se dogodio na tržištu nekretnina u prethodnom razdoblju rezultat je djelovanja niza čimbenika koje objedinjujemo tvrdnjom da su nekretnine danas zapravo jedina sigurna investicija. S druge strane, uz potrese na poljima drugih industrija i nestabilnu opću situaciju na globalnoj razini, jača svijest o nekretninama kao pametnoj investiciji, što je jedan od najčešćih razloga uključivanja zainteresiranih strana. na tržištu nekretnina postoji potreba za više prostora. Postavlja se pitanje radi li se o trendu ili je u većini slučajeva stvarna potreba, a u narednim redovima navest ćemo najčešće razloge za kupnju veće nekretnine, ako nismo mogli procijeniti jesu li i u kojim slučajevima opravdani.

Proširenje obitelji i adekvatan prostor

Proširenje obitelji jedan je od najčešćih razloga preseljenja u veći stambeni prostor, a to je samo po sebi sasvim logičan korak u planiranju nove faze obiteljskog života. Ako je obitelj brojna, želja za većom kvadraturom sasvim je opravdana, tim više što se potreba za istom povećava s odrastanjem djece. Iako je život u manjem prostoru za mnoge izvediv iu slučaju veće obitelji, prostor prilagođen ugodnom obiteljskom životu ne može se nazvati luksuzom, štoviše.

Promjena prioriteta

Iskustvo globalne pandemije i izolacije jedan je od najupečatljivijih čimbenika koji je utjecao na promjenu prioriteta kupaca na tržištu nekretnina. Iako je lokacija i dalje od velike važnosti, može se reći da joj fizičko stanje i kvadratura nekretnine sada stoji rame uz rame, odnosno da ne prednjači uvjerljivo kao što je bio slučaj nekoliko godina. prije. Što se tiče života u gradu, prodaja stanova u Beogradu je veoma popularna, dok u Novom Sadu sve veću popularnost stiču nekada marginalni delovi grada, koji danas nude moderne stambene komplekse. Ovo ide u prilog zaključku da su prioriteti izmenjeni na jednom širem planu i da ponuda nekretnina čini lokaciju atraktivnom, a ne obrnuto.

https://www.pexels.com/photo/family-sitting-on-velvet-sofa-7642016

Izmjena stila života

Mogućnosti koje nude suvremene tehnologije i opća digitalizacija dovode do značajnih promjena u domeni stila života, a suvremeni čovjek ima manje potrebe napuštati udobnost svog doma radi svakodnevnih aktivnosti. Praksa rada od kuće tako je sve češća, a sve to utječe na to da se naglasak stavlja na interijer i njegovu udobnost. Rad na daljinu nedvojbeno zahtijeva veći broj prostorija zbog opremanja zasebnog kućnog ureda koji postaje legitimno radno mjesto modernog doba.

Ulaganje u nekretnine

Nekretnine, kao jedino ulaganje koje se danas može smatrati relativno sigurnim, postaju način da se pojedinci bore protiv inflacije, sprječavajući pad vrijednosti svog novca ovim ulaganjem. Zbog toga će ulaganje u veći stambeni prostor mnogima zvučati kao pametna financijska odluka te se odlučuju uložiti u njegovo poboljšanje. Na taj se način stječu bolji uvjeti za život, a novac se štiti od gubitka vrijednosti, štoviše, trenutna situacija na tržištu je takva da se novac uložen u nekretnine s vremenom samo povećava.

Materijalni napredak

Povećane financijske mogućnosti, točnije materijalni napredak, kod većine prije svega znači mogućnost proširenja životnog prostora, što je logičan sljedeći korak. To možemo smatrati luksuzom u određenim slučajevima, kada je veća kvadratura potpuno nepotrebna i predstavlja samo pitanje prestiža. S druge strane, ako se skupi veliki broj čimbenika te se postojeći problem nedostatka prostora može riješiti novonastalim financijskim poboljšanjem, jasno je da je ova odluka potpuno opravdana.

Ako i sami razmišljate o kupnji većeg prostora, prvenstveno je važno procijeniti je li ta odluka racionalna i imate li financijskih mogućnosti za to. S druge strane, situacija na tržištu nekretnina je takva da je ulaganje u nepokretnost uglavnom jako dobra odluka. U konačnici, postizanje veće udobnosti u vlastitom domu ulaganje je u kvalitetan život, što samo po sebi ima najveću vrijednost.