Ukupno 33 vinara, čak 53 vrhunske odležane malvazije, najstarije iz 2003., predstavljene su u zagrebačkom hotelu Esplanade. Drugo promenadno kušanje iz serije Vintage by Vinistra još je jednom oduševilo hrvatsku vinsku scenu.
Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama, među kojima su i one s višestrukim šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu. u organizaciji Vinistre.
„Malvazija istarska jedna je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o njima odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreira ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovodi sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.
S njim se složio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.
„Mnogima je prva asocijacija na Istru malvaziju. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i dokazuju stoga im od srca na tome čestitam“rekao je istarski župan.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti Istre i čitave Hrvatske.
„Ministarstvo poljoprivrede će i dalje prepoznavati sve Vaše napore i nastojati pridonijeti svakoj vrsti Vašeg uspjeha, internacionalizacije i komercijalizacije. Čestitam Vam i što ste bili domaćini prestižnog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, koje ste svojom kvalitetom osvojili, te s radošću ističem da će Vas u tome podržati Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske, kao iu svim drugim projektima.” poručila je istarskim vinarima ministarstva poljoprivrede.
Berba od 2003. do 2020.
Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldire, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažana, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčića, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livade, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.
Masterclass oduševio vinske znalce
Poznati sommelier Emil Perdec uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i predstavio širok spektar sorti malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.
Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.
Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020. vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se ljubio dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra, a uz odličan Clemente blanc 2020, Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada od mange, tartufi i kokoš.
Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i pankom mrvicama bili su perfect match, a uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i parmezana. , bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge. Za kraj slatki Arbor Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.
Fotografija Merlo De Graia
Više o temiIzvor:Profitiraj.hr