Dječja idila u ulici bez interneta, ali pune kreativnosti i ljubavi: “Stječu sposobnosti koje danas često izostaju”

Vodimo vas u ulici u kojoj za izazove nije potreban TikTok, u ulici koja u 21. stoljeću jedina u gradu nema interneta, ali zbog lošeg demografskog trenda – ima najviše djece. U Srcu Slavonije, u Đakovu, Ulica Ivice Račana broji 80-ak djece. Reporterka Dnevnika Nove TV, Đakovčanka Matea Drmić lijep i sunčan dan provela je s njima.

GalerijaIgranje na ulici - 4 Igranje na ulici - 3 Igranje na ulici - 2 +0Igranje na ulici - 1


Osamdesetak mališana krasi tu ulicu. U njoj veselja i igre nikad ne nedostaje. U bilo koje vrijeme da izađete, ekipa je tu. Romobil, bicikl, uloga, pa i kvad. Prijevoznih sredstava ima u izobilju, ali i igara.

Ne može se sve na asfaltu, pa ga često zamijene i igralištem. “Ja najviše volim igrati nogomet zato što treniram nogomet u Hrvatskoj Đakovo i od rođenja ga volim. Igram ga skoro svaki dan s prijateljima”, ispričao je Antun.

Dok ima starijih sestara i braće poput Petrea, i oni najmlađi mogu s ekipom. Sestru čuva svaki dan i priznaje: “Ovisi kakav mi je dan, nekad uživam, nekad mi se baš i ne da.” Kad gledaju svoje mališane, roditelji kažu da ih se to vrati u djetinjstvo. Sve zaboravljene igre, skrivača, lovice, školice… sve se to ovdje igra.

“Možemo biti sretni. Naša djeca puno vremena provode vani, na ulici. Samim time stječu sposobnosti koje danas kod djece često izostajua to su motoričke, socijalne, kognitivne sposobnosti”, kaže Sanela Škegro.

Ova jedinstvena ulica u Đakovu ima još dvije posebnosti. Jedna je ulica u Hrvatskoj koja nosi ime Ivice Račana i jedna od rijetkih gradskih ulica koja nema internet.

“Muku mučimo s internetom, kako se danas bez toga ne može, bilo bi lijepo kad bi neki teleoperater posjetio ovu ulicu i provukao jedan optički kabel”, kaže Josip Tomičić.

S obzirom na to da u ulici i dalje niču nove kuće, djece će zasigurno biti još puno. Ovi mališani s razlogom se mogu nadati novim prijateljima…

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr