“Vezali su baki ruke u zrak, a ona je nepokretna!” Obitelj optužila Zaraznu za nehumani tretman bake, oglasila se i bolnica

Jednoj starijoj ženi su u Zaraznoj bolnici u Zagrebu vezali ruke u zrak i tako je obitelj zatekla da spava. Ističući kako je to nehumano ponašanje, a ravnateljica Klinike Alemka Markotić smatra kako ne zvuči vjerojatno da se to dogodilo. Ne, obitelj ima fotografije.


Ženi (89)vezali su im ruke u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Šokantne prizore je mobitelom zabilježila obitelj nesretne žene.

„Nikad nisam doživjela takvo neljudsko ponašanje. Još su nam govorili da je baka luda, ali najviše nas je pogodilo ono vezanje, krajnje je nehumano. Ona je nepokretna, rekli su nam da je nemirna i da su je zato vezali, ali valjda postoji i drugi način, a ne vezati joj ruke u zrak. Ako već vežu ruke onda ih vežu za tijelo, ovo je samo boljela ramena”, rekla je. 24 sata unuka.

Uz to, dodaje unuka, baka je u bolnici dobila i plućna tromboza u oba plućna krila. “Dobila je i rane jer je nisu adekvatno presvlačili, odnosno mijenjali pelene”, istaknula je.

Obitelji nisu dali posjećivati ​​baku zbog straha od mogućeg prijenosa koronavirusa. Vidjeli su da baka nema zubne protezea kada su pitali medicinsku sestru – dobili su samo odgovor “ne znamo”.

Liječnica je dozvoljavala samo pozive, od 13 do 15 sati. “Na pitanje jede li, pije li, daju li joj lijekove, na tom nam nije odgovorila već je samo šutjela”, prepričala je shrvana unuka za 24 sata.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je za 24 sata rekla da rade na odgovor te da “iz upita ne zvuči vjerojatno da se tako nešto dogodilo”.

Iz Ravnateljstva bolnice rekli su da po Zakonu o zaštiti osobnih podataka, Zakonu o zaštiti prava pacijenata te Zakonu o podacima i informacijama i zdravstvu, ne mogu otkriti detalje situacije bez privole pacijenta ili zakonskog skrbnika.

“Naglašavamo da u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ postoje dokumenti koji uređuju potreba za humanom fiksacijom pacijentakao i jasne upute o posjetama bolesnicima tijekom bolničkog liječenja te su svi djelatnici Klinike u obvezi njihova pridržavanja”, odgovor je bolnice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr