Jagode – najpopularnije proljetno voće

Gastronomske čari proljeća svakako podrazumijevaju košaricu s jagodama, bilo iz uzgoja ili svježe ubrane iz vrta ili šume, a vesele im se sve generacije. Šarmantnim oblikom, prepoznatljivom crvenom bojom i slatkasto-osvježavajućim okusom vraćaju nas u djetinjstvo, ali i nadahnjuju u isprobavanju novih recepata. Bilo svježe poslužene ili kao dio nekog jela, dekorativne mogućnosti jagoda neograničene su, a upravo jednostavnost prirode na tanjuru sigurna je pozivnica za svakoga gosta.

Prema botaničkoj klasifikaciji, jagode pripadaju porodici ruža. Njihove kulinarske blagodati spominju se u literarnim djelima antike, a bile su čest motiv slikara, posebice renesanse. Uz kulinarske vrijednosti jagoda se koristila i kao lijek, čime je sve više nalazila primjenu u svakodnevnoj prehrani. Kultiviranjem su se s vremenom dobile brojne sorte, od kojih neke dobivaju plodove sve do početka jeseni. Šumske jagode narastu puno više i imaju sitan plod koji je vrlo osjetljiv te ga je dobro što prije pripremiti, dok su jagode iz uzgoja puno  niže i imaju veći plod. Međutim, slatkoću i miris šumskih, divljih jagoda nemoguće je pronaći kod jagoda iz uzgoja, pa ako ste u prilici pripremiti mješavinu jednih i drugih, sigurni smo da ćete sve oduševiti punoćom okusa vaših delicija.

Od salata do slastica

Jednostavnost pripreme ovih proljetnica ohrabrit će i kuhare početnike. Iako nam je prva asocijacija na jagode desert, primjena jagoda u kulinarstvu zapravo je vrlo raznolika. S obzirom na to da su jagode vrlo vodenaste i osvježavajuće, odličan su izbor za tople ili hladne salate, posebice ako se pripremaju sa zelenom salatom, baby povrćem poput blitve i špinata, s orašastim plodovima, a odlično će se slagati s ribom, škampima i mesom. Dimljeni losos, zelena salata i svježe jagode, oprane i narezane sa slanim kravljim sirom, maslinovim uljem i acetom balsamicom, oborit će vas s nogu. Za ljubitelje mesnih delicija, umjesto lososa, u istu salatu možete narezati pohanu piletinu ili onu s roštilja.

Jagode su odlična namirnica za zdrav doručak, bilo da se pripremaju u voćnoj salati, uz žitarice ili na pecivu s namazom od svježeg sira.

Također se mogu pripremati i s junetinom ili divljači tako što će se peći s njima u pećnici kao dio marinade ili se mogu skuhane poslužiti kao prilog uz komad mesa ili gulaš. U desertima se savršeno uparuju s bijelom ili mliječnom čokoladom, a od začina im odgovaraju menta, bosiljak i vanilija.  Jagode nadopunjuju aromu pjenušavim vinima te ih se može servirati u čaše s vinom. Aperitiv s jagodama, ne samo što će nadopuniti okus vina, nego će i razveseliti goste svojom dekorativnošću.

Ako želite kušati specijalitete od jagoda predlažemo da posjetite neke od restorana kontinentalne Hrvatske jer osim što nude izvanredna domaća jela, također čuvaju kulinarsku tradiciju i u pravilu poslužuju svježe namirnice iz vlastite ili iz proizvodnje lokalnih OPG-ova. U srcu Moslavine smjestio se upravo jedan takav restoran. U obiteljskom restoranu August, uz oživljavanje starih lokalnih recepata, nude i vino iz vlastite proizvodnje, a proljetni jelovnik upravo su nadopunili slasticom od jagoda. Svakako vam preporučujemo da za desert probate kremu od vrhnja s domaćim jagodama mariniranim u medu i metvici.

U jednom od najstarijih zagrebačkih restorana, restoranu Vinodol, također su spremno dočekali proljeće nezaobilaznim desertom – crostatom od sira i jagoda.

Obitelj Jurdana iz Mošćeničke Drage u svom restoranu Johnson priprema tortu od jagoda, za koju smo sigurni da je za prste polizati.