Rotkvica – sočno šarenilo svježih namirnica

Prve zrake sunca i topliji dani razbudili su želju za zdravim i svježim obrocima koji će nas napuniti energijom potrebnom za sve aktivnosti i hobije kojima smo se planirali početi baviti početkom proljeća. Nakon pomalo teških i kalorijski bogatih zimskih specijaliteta, tek pridošlim izborom svježih sezonskih namirnica na tržnicama, prehranu možemo obogatiti sirovim i hranjivim povrćem. Sočna, hrskava i reska rotkvica zacrvenit će svaki obrok, unijeti raznolikost okusa i domišljatim kuharima biti savršena proljetna pratnja u gotovo svim jelima.

Blago reskim okusom, rotkvica je idealna za uparivanje s ostalim proljetnim namirnicama. Može se tako pripremati na salatu, kao prilog mesnim ili ribljim jelima, idealan je dodatak namazima ili sendvičima, a ako planirate pripremati domjenak, rotkvica će svojom dekorativnošću razigrati i najjednostavnija jela.

Iako se u svakodnevnoj kuhinji najčešće koristi crvena rotkvica, postoji još crna, a istoj obitelji krstašica pripada i koraba, koja se često priprema u juhama. Kao prava proljetnica, crvena rotkvica je prava energetska bomba. Osim što ima puno kalija, vitamina, folata i dijetalnih vlakana, također je snažni antioksidans, što znači da pospješuje čišćenje probave i krvotoka.

Tople i hladne salate

Prije pripreme rotkvicama se prvo treba ukloniti lišće te se treba dobro oprati, a zatim je potrebno odrezati vrhove i korijenje. Kora rotkvice može se jesti i nije teška za probavu. Rotkvica je dobra za sve stilove rezanja, možete je rezati na ploške, trakice ili kockice. Odličan je dodatak toplim i hladnim salatama. Ovisno o izboru, predlažemo da probate pripremiti klasičnu proljetnu varijantu s različitim vrstama salata, grilanim šparogama, mladim lukom ili vlascem, naribanim tvrdim sirom i kuhanim jajem, a preljev za salatu možete pripremiti s maslinovim uljem i jabučnim octom ili s vrhnjem, majonezom i crnim paprom. Salatama je odličan dodatak i kukuruz ili ribana mrkva, a od začina dobro odgovaraju mladi peršin ili kopar. Tople salate od krumpira, tjestenine ili riže osvježit će rotkvica, uz koju odgovaraju začini poput origana i timijana, a može se pripremati i s voćem kao što su naranče ili avokado.

Hrskavom teksturom rotkvica će obogatiti jela i poput hladnih sendviča. Uz sendvič s laganim sirnim namazom, tunom ili lososom odlično odgovara na ploške narezana rotkvica. Izvrstan je dodatak kanapeima s paštetama od riječne ribe, a možete je koristiti za pripremu proljetnih namaza te je tako sitno narezati u svježi kravlji sir s vlascem i uživati u raznovrsnosti okusa.

Sirova rotkvica može se naribati i u krem-juhe koje će nadopuniti novom teksturom, a posebno ćete uživati u kombinaciji s krem-juhom od brokule. Iako nam je prva asocijacija rotkvice kao namirnice koja se isključivo sirova konzumira, itekako je fina i pripremljena na roštilju s ostalim korjenastim povrćem ili zapečena u pećnici s kaparima, mrkvom, krumpirom i junetinom, a možete za tu priliku pripremiti i drugo meso prema želji. Osim što je blagotvorna i hranjiva, rotkvica osvježava i otvara apetit, što je svakom pravom domaćinu izuzetno važno.

Zanimljiva jela od rotkvice možete probati i u brojnim hrvatskim restoranima koji su s veseljem dočekali proljeće kako bi predstavili gostima nove specijalitete.