Palenta: Miris djetinjstva uz neke nove specijalitete

Posebna u svojoj jednostavnosti, palenta je jedno od onih jela koje nas instantno vraća u djetinjstvo. Topla i kremasta, jednostavnog okusa, palenta je savršen dodatak kako svakodnevnim, tako i jelima za posebne prilike. 

Festival od palente održava se kao dio tradicionalne fešte povodom dana Sv. Maura u samom centru grada Poreča, a priprema jela od palente i drugi gastronomski i zabavni sadržaji upotpunjavaju program ove manifestacije.

Palenta je jednostavno mediteransko jelo koje nas, bez obzira na godine, vraća u najljepše dane djetinjstva. Bez obzira jesmo li je obožavali ili izbjegavali, danas joj se, u pravim kombinacijama, uvijek rado vraćamo. Iako prozvana hranom za siromašne, palenta je pronašla svoj put do cijenjenih restorana i postala prava gastronomska delicija.

Osim već poznatih, tradicionalnih jela, od palente se mogu pripremati mirisna peciva i kruh, složenci, kolači, pa čak i zdrave grickalice. Kremasta ili hrskava s grilla, palenta će guste juhe, umake i brudete svojim posebnim okusom učiniti još bogatijima. Upotpunjuje se jednostavnim dodacima kao što su maslac ili maslinovo ulje, ali i onim jačim poput čvaraka, slanine ili začinskog bilja.

Kukuruzni kruh

U dijelovima Sjeverne Hrvatske sprema se pak nešto slično, jednako primamljivo i bogato. Malo koji užitak može se usporediti s mirisom svježe pečenog kukuruznog kruha. Isti taj miris u trenu obavije kuhinju nekom domaćom toplinom i dozove one najdraže.

Kukuruzni kruh zbilja je poseban. Hrskav izvana, a mekan iznutra, specifičnog, iz djetinjstva poznatog okusa, priziva sjećanja i tjera nas da stvaramo nova. Usavršiti izradu ovakve vrste kruha težak je zadatak, no jednom kada se uspije, rijetko se vraća na klasični kruh.

Topli kukuruzni kruh, onaj iz kojeg se još puši, najbolje je kombinirati sa svježim maslacem ili domaćom masti, kako to najčešće rade u Zagorju, Međimurju i Slavoniji. Kukuruzni kruh nije imun ni na domaće džemove, kobasice, meso z tiblice i sireve. Nekoliko kapi crnog bučinog ulja, malo soli i jela poput svježeg sira i vrhnja pronalaze mjesto pri samom vrhu naših najboljih domaćih specijaliteta.

Također, poslužite ga uz fini gulaš od divljači, pašticadu ili druga jela na bazi gustih umaka pa uživajte u toćanju i jednostavnim spojevima koji čine čuda.

U sve hladnije dane kada je upravo dobra hrana pravi način da se zagrijemo, domaći restorani pripremili su prave male gozbe u kojima ulogu igra i svestrana palenta. Tako u koprivničkom restoranu Klas možete isprobati zapečenu aromatiziranu palentu uz teleći sote s vrganjima, dok vam za glavno jelo spremaju file smuđa u kukuruznom brašnu s povrćem i krumpirom.

U Ličkoj kući pak vas očekuje sasvim nešto drugačije. Tamošnji šef kuhinje poslužit će vam jedno od onih jela koje se isplati isprobati – pastrvu na svoj način, punjenu nadjevom od slanine, kruha, šampinjona i luka, posluženu uz toplu, kremastu palentu.

U konobi Boba na Murteru dva su glavna jela odlučili zaokružiti upravo palentom. Goveđi obrazi u umaku od korjenastog povrća i palenta sa svježim sirom ili grdobina u umaku od škampa i tartufa s palentom i sušenim rajčicama – na vama je da odlučite.

Opatijska Bevanda na svoj će poseban, aromatičan način priču o palenti uklopiti uz „gregadu“ creske janjetine, palentu i povrće.

Planinarski dom Jankovac na padinama Papuka palentu kombinira s fileom od veprovine u kiselom kupusu, dok u restoranu Kaštil Slanica na Cetini, kriške palente savršeno nadopunjuju specijalitet kuće – brudet od jegulje.